Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Jeff Thijssen, 17 feb 13:00

Ahold Delhaize I Opnieuw een sterk kwartaal

0 0 Leestijd ongeveer

Beleggers zetten het aandeel Ahold Delhaize na cijfers 5% lager, waarschijnlijk vooral vanwege de voorzichtige prognose, terwijl het management daar juist om bekend staat.

Ahold Delhaize, een van de grootste food retailers in de wereld, heeft er opnieuw een sterk kwartaal op zitten. De groepsomzet in de laatste drie maanden kwam uit op €20,1 mrd en dat is een toename van 2,8% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Het operationeel resultaat (ebit) kwam uit op €838 mln (+3,3%) en dat betekent dat het bedrijf een marge wist te behalen van 4,2%. Zowel de omzet als de ebit was beter dan waar analisten op voorhand vanuit gingen. Dit heeft het bedrijf te danken aan de prestaties in de VS. Daar dikte de omzet met 5,9% aan en wist het onder andere dankzij kostenbesparingen de inflatiekosten te compenseren.

Europa daarentegen viel met een krimp van de omzet met 1,5% wat tegen. Onderaan de streep bleef een winst per aandeel over van €0,59, een toename van 10,2% en 5 cent meer dan waarop werd gerekend. De winst per aandeel voor het gehele boekjaar komt daarmee uit op €2,19. Het management verhoogt het dividend met 5,6% naar €0,95 per aandeel. Bij de huidige beurskoers van €27,14 komt het dividendrendement uit op een aantrekkelijke 3,5%.

Outlook van Ahold Delhaize

De outlook van Ahold Delhaize was zoals we inmiddels gewend zijn van het bedrijf, aan het begin van een nieuw jaar wat voorzichtig. In 2022 mikt het op een operationele marge van minimaal 4%. De doelstelling voor de vrije kasstroom ligt wederom op €1,7 mrd en de winst per aandeel (minus 0,0% tot 5,0%) zal naar verwachting wat afnemen. De investeringen die Ahold verwacht te gaan doen komen uit op een geschat bedrag van €2,5 mrd.

Daarnaast liet het bedrijf weten actief bezig te zijn met zijn plan om Bol.com in de tweede helft van het jaar naar de beurs te brengen. De waarderingen van analisten lopen echter nogal uiteen. Zelf maak ik de inschatting, kijkend naar vergelijkbare bedrijven als Zalando, dat de waarde tegen die tijd zou kunnen uitkomen op €9,8 mrd.

JAARCIJFERS
In mln € 2021 2020
Omzet 75601 74736
Oper. resultaat 3320 2191
Nettowinst 2246 1397

Inflatiekosten zijn ook voor een bedrijf als Ahold Delhaize een uitdaging op de korte termijn. Desalniettemin blijf ik positief over de vooruitzichten van het bedrijf. Ook ben ik nog steeds van mening dat de supermarktketen en het snelgroeiende Bol.com afzonderlijk van elkaar een aanzienlijk hogere waarde vertegenwoordigen dan de huidige marktkapitalisatie van €28 mrd. Bij een geschatte k/w 2022 van 13 herhaal ik het koopadvies voor het aandeel Ahold Delhaize.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!