Updates

Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Opinie Karel Mercx, 28 jan 13:00

Beleg in grondstoffen, wat er ook gebeurt

0 0 Leestijd ongeveer

De Nasdaq100 is een index vol groeibedrijven. Deze aandelen zijn gevoelig voor rentestijging, en het is dan ook geen toeval dat de Nasdaq de afgelopen weken met 18,1% gedaald. Maar het kan nog erger.

De Russell2000-index, waarin de kleine bedrijven zitten, is de afgelopen weken met 21,4% gedaald. Hier gaat het om aandelen die het vooral van de Amerikaanse economie moeten hebben. 

De financiële markten hebben duidelijk even geen behoefte aan risico, en het is dan ook geen toeval dat de angstbarometer van de Amerikaanse beurs, volatiliteitsindex VIX, een stand van 38 punten bereikte – meer dan dubbel zo hoog als het historisch gemiddelde van 18. De huidige stand duidt op grote paniek, maar anders dan voorheen laat deze paniek de grondstoffenmarkten ongemoeid.

De Bloomberg Commodity Index staat nog steeds op de hoogste stand van de afgelopen zeven jaar. De reden hiervoor is duidelijk: de tekorten op de grondstoffenmarkten zijn enorm. De gemiddelde prijs van de 23 meest verhandelbare grondstoffen is vandaag 5% hoger dan de prijs die over 12 maanden geldt. Dit is het grootste verschil sinds 2004. 

Backwardation

Wanneer de prijs in de toekomst lager ligt dan de prijs van vandaag, heet dat backwardation. En het voelt contra-intuïtief aan, maar een lagere prijs in de toekomst is de beste voorspeller van hoge rendementen met grondstoffenbeleggingen. Als er in de huidige markt tekorten zijn, bieden bedrijven tegen elkaar op om grondstoffen voor direct gebruik te bemachtigen.

Het gevolg is dat de prijs van nu hoger is dan de prijs in de toekomst. Dit tegen elkaar opbieden, gebeurt niet met de grondstoffen die pas over een jaar leverbaar zijn. Dit zou voor de meeste bedrijven te kapitaalintensief zijn. 

Voor beleggers is backwardation dus een teken van krapte op de grondstoffenmarkt. En krapte zorgt voor prijsstijgingen. Alleen kan je maar beter niet beleggen in dure grondstoffen die direct moeten worden geleverd, want dat is veel te duur. Je betaalt als belegger immers niet alleen de hoofdprijs, maar je moet ook transport, opslag en beveiliging regelen.

Beleggen in grondstoffen die pas in de toekomst moeten worden geleverd, heeft meerdere voordelen. Ten eerste is de prijs lager, ten tweede kunnen de grondstoffen weer verkocht worden voordat er geleverd wordt en ten derde zal de prijs oplopen. Een toekomstige prijs wordt immers uiteindelijk de prijs van vandaag. 

Verzekering voor de portefeuille

Vorige week heb ik uitgebreid beschreven waarom ik denk dat grondstoffen de komende tien jaar ‘hot’ zullen blijven. Een bijkomend voordeel is dat ze als verzekering voor de beleggingsportefeuille werken. Dat is zeer welkom, zeker gezien het wapengekletter aan de grens tussen Rusland en Oekraïne. Rusland heeft weliswaar gezegd dat Europa niet hoeft te vrezen voor Russische gasleveranties, want zelfs in de donkerste dagen van de Koude Oorlog heeft Rusland zich altijd aan de afspraken gehouden.

Maar mocht alles compleet escaleren en de gaskraan dichtgaan, dan zullen de grondstoffenprijzen harder stijgen dan aandelen in theorie kunnen dalen. Grondstoffen zijn daarom een aantrekkelijke toevoeging aan de beleggingsportefeuille voor als de zon schijnt én voor als het regent.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!