Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Opinie Johan Brinkman, 27 jan 09:00

Beter Powell dan Poetin

0 0 Leestijd ongeveer

Als fervent lezer kwam ik er desalniettemin pas vorig jaar toe Oorlog en Vrede van de Russische schrijver Leo Tolstoj te lezen. Het boek bood een fijne herinnering de lessen van het verleden niet te vergeten. 

Buiten vele andere aspecten geeft deze roman over de oorlogen tussen Rusland en Frankrijk in de tijd van Napoleon een fascinerend inzicht in het de geschiedenis van Europa en de Russische kijk op het continent. We leven nu ruim tweehonderd bewogen jaren verder, maar nog steeds zijn er paralellen te trekken tussen de verhoudingen tussen de grote Europese staten toen en nu.

Wat in Oorlog en Vrede niet wordt beschreven, is de impact die de Napoleontische veldslagen hadden op de financiële markten in die periode. Die zijn er zeker geweest en ook in de eeuwen daarna hebben oorlogen hun uitwerking op de beurzen niet gemist, zoals in het vorige decennium bij de Russische annexatie van De Krim of de oorlog in Syrië. Geen van die situaties zijn met elkaar vergelijkbaar, maar er zijn wel maatregelen die beleggers kunnen nemen als de oorlogsdreiging zoals nu weer manifest wordt.

Maatregelen

Op de eerste plaats: doe niets. Het overheersende beeld is dat de beurs op langere termijn weinig last heeft van oorlog. Beleggers hoeven dus geen al te drastische maatregelen te nemen. Op de tweede plaats kan het, voor de kortere termijn, geen kwaad om uw posities te beschermen. Bijvoorbeeld door een putoptie te kopen op de voor u meest relevante index. Of door het vergroten van de hoeveelheid cash door de aandelen te verkopen die het gevoeligst zijn voor oorlog, zoals consumentengoederen.

Op de derde en laatste plaats: beleg in aandelen. De kunst van beleggen is immers – vrij naar Warren Buffett – te durven als anderen zich terugtrekken (en zich terug te trekken als anderen durven). Of zoals de Londense bankier Nathan Rothschild ooit zei: ‘Koop bij het bulderen van kanonnen, verkoop bij trompetgeschal.’ Overigens is nu van oorlogspaniek op de financiële markten nog bepaald geen sprake: de verkoopgolf van deze maand wordt op de eerste plaats veroorzaakt door rentevrees. Op de beurzen heeft nu Powell (gelukkig) nog beduidend meer invloed dan Poetin.

Vreedzame oplossing

Toch gaan we met de annexatie van de Krim door Rusland voor de meesten van u nog redelijk vers in het geheugen angstige weken tegemoet. Laten we hopen dat Rusland en de westerse landen hun zelfbeheersing behouden en een vreedzame oplossing voor hun geschilpunten kunnen vinden.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!