Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Dividend Menno van Hoven, 27 dec 2021 15:36

Vier dividendkoopjes voor 2022

0 0 Leestijd ongeveer

Na een fantastisch 2021 met flinke winsten voor de meeste dividendgroeiaandelen zijn er nauwelijks nog echte koopjes. We bekijken vier Dividendportefeuille-aandelen met een relatief lage waardering.

Het beursjaar 2021 was fantastisch, met ook voor dividendbeleggers grote koerswinsten. De Dividendportefeuille van Beleggers Belangen kende het beste jaar sinds de start in 2011, met een jaarrendement van +30,8%, waarmee het totaalrendement uitkwam op +367,4%. Op dividendgebied werd een enorme inhaalslag gemaakt in 2021 nadat in coronajaar 2020 veel dividenden waren geschrapt, verlaagd of uitgesteld. Dit jaar vloeit de cash weer rijkelijk terug naar aandeelhouders.

Total Shareholder Return

De Verenigde Staten spelen een leidende rol in de huidige uitkeringenhausse, met massale aandeleninkoopprogramma’s en dividendverhogingen. Volgens de laatste cijfers van S&P Global, het beursgenoteerde bedrijf achter de bekende indices, bereikten de ‘buybacks’ voor de S&P500 een nieuw record in het derde kwartaal van 2021. In totaal kochten de grootste Amerikaanse bedrijven voor $234,6 mrd aan eigen aandelen in, een stijging van 18% ten opzichte van het tweede kwartaal en 5,2% hoger dan het vorige recordkwartaal van eind 2018, toen er voor $223 mrd werd gespendeerd aan de inkoop van eigen aandelen. Ook het totale dividend bereikte een nieuw record in het derde kwartaal, met een stijging van 5,4% tot $130 mrd. De optelsom van aandeleninkoop en dividend, ook wel ‘total shareholder return’ genoemd, kwam uit op $364,7 mrd in het derde kwartaal. Dat was het hoogste bedrag ooit.

Europese bedrijven zijn een stuk zuiniger met dividend dan Amerikaanse, en aandeleninkoop is op het oude continent nog steeds relatief zeldzaam. De sterkste dividendgroei van de aandelen in de Dividendportefeuille kwam in 2021 dan ook van de Amerikaanse aandelen, waar speciale dividenden (Agco), dubbele (Union Pacific), driedubbele of zelfs viervoudige (Microchip Technology) dividendverhogingen eerder regel dan uitzondering leken in 2021. De Dividendportefeuille profiteerde volop, met maar liefst 19 aandelen die een koerswinst van meer dan 25% boekten. Daar komt dan ook nog dividend bij en, zeker voor de Amerikaanse posities, een zeer gunstig valutaeffect, met een dollar die bijna 8% stijgt ten opzichte van de euro.

Dividendaandelen voor 2022


De flink opgelopen beurskoersen zorgen voor een gemiddeld genomen hoge waardering voor de betere dividendaandelen, en dus ook voor de Dividendportefeuille. Toch zijn er nog genoeg aandelen binnen de portefeuille met een acceptabele waardering en een aantrekkelijk dividendrendement. Vier van deze, vaak achterblijvende, aandelen bespreek ik hierna.

Bristol-Myers Squibb

Het aandeel Bristol-Myers Squibb trok in december flink bij, met name na een nieuwe dividendverhoging van 10% en een extra aandeleninkoop van $15 mrd, goed zo’n 11% van de huidige beurswaarde van $137 mrd. Na een dieptepunt van $53 op 30 november staat Bristol-Myers nu op $62. Het aandeel staat net als veel sectorgenoten onder druk vanwege inmiddels bekende redenen als het verzet tegen de hoogte van de medicijnprijzen.

Ik kijk echter vooral naar de fundamenten. Met een geschatte k/w van slechts 8 voor 2022 is het aandeel voor mij de meest ondergewaardeerde positie binnen de Dividendportefeuille. De omzet groeit gestaag verder, terwijl de ijzersterke vrije kasstroom de gewenste mix van investeringen, acquisities, aandeleninkoop en dividend met gemak ondersteunt. Iets meer dan een kwart van de winst wordt uitgekeerd als dividend. Dit dividend gaat elk jaar met 10% omhoog en het dividendrendement is met 3,5% uitgesproken hoog voor een groeiaandeel.

Ook voor 2022 is Bristol-Myers weer kansrijk, als een van de betere aandelen binnen de sector. Ook branchegenoten uit de brede sector Gezondheidszorg (maar dan medische apparatuur) Medtronic en Becton Dickinson, allebei op verlies in 2021, zijn kansrijk in het nieuwe jaar.

SEB

Het Franse SEB, bekend van kleine huishoudelijk apparaten van onder meer Moulinex en Tefal, maar daarnaast ook van de professionele koffiemachines van WMF voor de horeca, komt in 2021 net als Bristol-Meyers per saldo niet van zijn plaats. Na sterke cijfers over het derde kwartaal, waarin de omzet met ruim 18% steeg, en een outlookverhoging voor heel 2021, veerde de koers tijdelijk op om daarna weer in te zakken.

Op lange termijn blijft SEB echter een prachtig aandeel. Weliswaar wordt het bedrijf geplaagd door gesloten horecabedrijven en de bevoorradingscrisis, maar het slaagt er wel in om hogere kosten door te berekenen aan klanten. Speerpunten in de strategie van de onderneming zijn in toenemende mate China (goed voor bijna 30% van de totale omzet) en de snel groeiende online verkopen, met in China nu twee derde van de verkopen via internet. Een sterke focus op kwaliteit en innovatie maken SEB een onterechte achterblijver. Kijk ook eens in uw eigen keuken. Met kerst trek ik het ene na het andere SEB-apparaat uit de kast. Andere merken komen er bij mij zelfs helemaal niet in.

Vooral de focus op de Chinese markt maakt SEB tot een zeer interessant aandeel. Omzet, winst en dividend gaan de komende jaren gewoon verder omhoog. Dit jaar werd het dividend weer teruggebracht tot het niveau van voor corona en voor 2022 reken ik op een nieuw recorddividend. Kopen dus.

L3Harris

Nog zo’n naar mijn mening onterecht achterblijvend aandeel is L3Harris, in 2021 goed voor 10% koerswinst. Het fusiebedrijf levert luchtvaartelektronica, surveillance-apparatuur, spionagetechnologie en communicatiesystemen. Overheden blijven steevast meer uitgeven aan defensie en dan vooral aan high-tech, een ontwikkeling waar het bedrijf optimaal van profiteert.

Qua dividend kunnen weinig bedrijven tippen aan L3Harris, dat inmiddels al twintig jaar op rij heeft verhoogd, in 2021 met maar liefst 20%. Toch is het dividendrendement nog altijd niet hoger dan 2%. Bovendien werd in 2021 bijna 7% van het aantal uitstaande aandelen ingekocht. Met een k/w van 16 is ook L3Harris kansrijk voor 2022.

Agco

Last but not least is ook tractorfabrikant Agco, dit jaar gekocht voor de Dividendportefeuille, een kanshebber in 2022. Na een sterke start van 2021 viel de koers van het aandeel hard terug, vooral door ontwikkelingen binnen de (cyclische) sector. Ik kijk echter uitsluitend naar de lange termijn en de onderliggende fundamenten. Een k/w van 12, een ijzersterke balans, omzetgroei en sinds dit jaar een nieuw dividendbeleid maken ook Agco tot een koopje.

Het dividend ging dit jaar met maar liefst 25% omhoog én Agco betaalde een speciaal dividend van $4,00 per aandeel. Op een beurskoers van $115 is dat gewoon heel mooi, zeker met ook de komende jaren speciale dividenden en een bovengemiddelde dividendgroei in het vooruitzicht. Kopen dus.

Dividendaandelen met gunstige waardering

Ook na het extreem goede beursjaar 2021 blijven er solide dividendaandelen met uitstekende vooruitzichten tegen een gunstige prijs te koop. Dividendportefeuille-aandelen Bristol-Myers Squibb, SEB, L3Harris en Agco zijn allemaal koopwaardig in 2022.

Dividendaandelen voor 2022

Aandeel koers 24-12 beurswaarde k/w 2022 (t) dividend
Bristol-Myers Squibb $62,05 $137 mrd 8,3 3,5%
SEB € 135,20 €7,5 mrd 16,5 1,6%
L3Harris Technologies $208,26 $40,9 mrd 16,1 2,0%
Agco $115,60 $8,7 mrd 12,8 0,7%*
*dividendrendement exclusief (jaarlijks) speciaal dividend, in 2021 $4,00 per aandeel

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!