Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen

Europa verandert maar nog niet erg snel

0 0 Leestijd ongeveer

De waardering van de Europese beurs is lager dan die van de Amerikaanse. Dat is deels te verklaren door de andere sectorsamenstelling. De Europese aandelenindex verandert wel, maar kan het waarderingsgat niet dichten.

Na een veelbelovende start lijkt de Europese aandelenmarkt dit jaar toch (weer) slechter te gaan presteren dan de Amerikaanse beurs. Een slecht jaar in absolute zin is het overigens zeker niet. Inclusief herbelegd dividend staat de MSCI Europe Index op een rendement van ruim 19,5%. Lang wist de Europese aandelenindex dit jaar de Amerikaanse S&P500 Index bovendien bij te benen, maar sinds medio oktober neemt de S&P500 wat afstand (zie grafiek). De ontdekking van een nieuwe variant van het coronavirus eind vorige week raakte de Europese aandelenmarkt bovendien harder dan de Amerikaanse. Daardoor is het rendementsverschil tussen beide regio’s opeens weer tot bijna 6 procentpunt opgelopen.

Europa en de VS lopen niet alleen in rendement uiteen, maar ook in waardering. Vrij extreem zelfs. Sinds eind jaren tachtig waren Europese aandelen – op basis van de voor de komende twaalf maanden verwachte winst per aandeel – nog nooit zo goedkoop ten opzichte van Amerikaanse aandelen als nu, berekende Société Générale.

Bovengemiddeld

Dat de Europese aandelenmarkt een gemiddeld lagere koers-winstverhouding heeft dan de Amerikaanse, is niets nieuws. Verschillen in sectorsamenstelling vormen een van de meest genoemde verklaringen hiervoor. Zo heeft de ‘dure’ sector Technologie een weging van 27,9% in de S&P500, maar van slechts 8,8% in de MSCI Europe. Meer cyclische en vaak lager gewaardeerde sectoren als Industrie en Financials hebben dan weer een grotere weging in de Europese dan in de Amerikaanse index.

Dat is echter niet het hele verhaal, blijkt uit het onderzoek van Société Générale. Veel Europese (sub)sectoren noteren namelijk tegen een bovengemiddeld lage koers-winstverhouding ten opzichte van hun Amerikaanse tegenhangers. Dat geldt bijvoorbeeld voor Financials, Luxe Consumentengoederen, Basismaterialen en Communicatiediensten. Die zijn nu nóg goedkoper dan gemiddeld over de afgelopen tien jaar. Alleen de sectoren Energie en Nuts noteren nu tegen een iets minder lage waardering dan het gemiddelde van de afgelopen tien jaar. Soms lijkt het dan ook alsof er op de Europese beurs in al die jaren niets is veranderd. Dat is echter zeker niet het geval, constateert Société Générale. De sectorsamenstelling van de Europese aandelenmarkt is de afgelopen zestien jaar wel degelijk anders geworden.

Verschuivingen

De weging van de (sub)sectoren Banken, Energie en Telecom is van een gezamenlijke 42% in 2005 gedaald tot 16% nu. Daar tegenover staat een steeds grotere weging van de (sub)sectoren Technologie, Gezondheidszorg, Persoonlijk & Huishoudelijke Verzorging, Industrie en Financiële Dienstverlening. Deze (sub)sectoren hadden in 2005 een gezamenlijke weging van nog geen 25% tegen bijna 50% nu. De weging van de andere sectoren is door de jaren heen op ongeveer 35% blijven hangen. Deze verschuivingen hebben een positief effect gehad op de waardering van de Europese aandelenmarkt. De koers-winstverhouding van de MSCI Europe Index op basis van de voor de komende twaalf maanden verwachte winst per aandeel is bijna 16.

Société Générale maakte ter vergelijking een berekening van de huidige waardering aan de hand van de sectorweging van 2005. Op die basis zou de koers-winstverhouding van de MSCI Europe Index ongeveer 13 zijn geweest. Dat betekent dat de verschuiving in sectorweging de afgelopen zestien jaar drie punten aan de koers-winstverhouding van de Europese aandelenmarkt heeft bijgedragen. De Europese beurs verandert dus gelukkig wel, maar niet zo snel en misschien ook niet voldoende. Voorlopig blijft Europa dus nog een meer cyclisch, lager gewaardeerde markt, zeker in vergelijking tot de VS.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!