Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Opinie Wim-Hein Pals, 2 dec 2021 14:00

COP26 biedt reden voor optimisme

0 0 Leestijd ongeveer

De cynicus in mij haalt opgelucht adem nu het milieucircus weer voorbij is. Ik heb het over COP26, de massale ontmoeting van ’s werelds hotemetoten in Glasgow om te bomen over het belang van de klimaatverandering in de wereld. 

De conferentie ging gepaard met een enorme CO2-voetafdruk, maar daar staat tegenover dat er wel degelijk voortuitgang is geboekt op meerdere terreinen.

Wat mij betreft is een drietal akkoorden cruciaal voor de komende jaren. Allereerst het besluit over het stoppen van de ontbossing. Daaraan hebben niet alleen de bosarme (vaak rijke industrie-)landen zich gecommitteerd, maar vooral ook belangrijke bosrijke landen zelf, zoals Brazilië. Als tweede is er het verdrag dat de uitstoot van methaan aan banden moet leggen, ook breed ondertekend door de deelnemende landen. En ten slotte is er de overeenkomst die de uitstoot afkomstig van fossiele brandstoffen moet reduceren door publieke financiering van fossiele brandstoffen te staken en steenkool uit te faseren.

Hoewel sommige grote vervuilers in Glasgow ontbreken op de lijst met landen die de akkoorden ondertekend hebben, is er een enorm potentieel om de uitstoot al vóór 2030 significant te verminderen. Het aanhalen van de onderlinge band tussen de grootste vervuilers in de wereld, de VS en China, was in dit opzicht een belangrijke doorbraak. Een ander interessant aspect was het recordaantal deelnemers uit de private sector. Een krachtige samenwerking tussen overheden en het bedrijfsleven moet de transitie in de komende jaren gaan bewerkstelligen.

Vermogensbeheerders moeten portefeuilles aanpassen

Vermogensbeheerders die dat nog niet hebben gedaan, doen er goed aan om hun portefeuilles de komende jaren aan te passen. Regelgeving en druk van klanten zorgen ervoor dat die aanpassing steeds minder vrijblijvend is. Zijn huidige beleggingsportefeuilles nog vaak blootgesteld aan bedrijven die actief zijn in fossiele brandstoffen, over een aantal jaren zal dat heel anders zijn: ofwel zullen deze bedrijven zijn meegegaan in de energietransitie, ofwel zullen ze zijn verstoten door regelgever en klanten.

De portefeuille van Robeco’s Emerging Markets Equities zet al vol in op de duurzaamheid, met grote belangen in producenten van elektrische vervoersmiddelen, bedrijven in de keten voor zonne-energie en makers van accu’s voor elektrische vehikels. Het glas van COP26 is wat mij betreft halfvol.

Wim-Hein Pals is hoofd opkomende markten van Robeco

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!