Updates

Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden

Watchlist dividend | Grote uitslagen in 2021

0 0 Leestijd ongeveer

Traditiegetrouw zetten we voor u alle dividendtips van de laatste jaren op een rijtje. Naast een lijst van de aandelen die daadwerkelijk een dividend uitkeren, geven we een lijst van een aantal grote uitblinkers zonder dividend .

In de twee tabellen onderaan het artikel staan ten eerste de dividendbetalers en vervolgens de niet-dividendbetalers. Aangegeven staat welke aandelen in de Dividendportefeuille zitten. Leuk detail is dat de aandelen zonder dividend gemiddeld veel beter presteerden de afgelopen twee jaar, met gemiddeld +64% tegen +33% voor de dividendaandelen. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat de vermelde rendementen exclusief het dividend en het positieve wisselkoerseffect zijn.

De afgelopen jaren kwamen er veel dividendtips voorbij, in eerste instantie in het Dividend E-magazine, en later ook in het reguliere magazine en op deze website. Alle aandelen die vandaag de dag nog een dividend uitkeren heb ik voorzien van een actueel advies. Dat advies is, afgezien van de aandelen die het etiket ‘speculatief’ meekregen, nadrukkelijk voor de lange termijn. Op korte termijn zijn beurskoersen lastig voorspelbaar, op lange termijn is dat een ander verhaal, zeker bij dividendaandelen.

Actueel en geen dividend | Enphase maakt gigantische koerssprong

Een aandeel dat woensdag volop in de spotlights stond was Enphase Energy, dat woensdag maar liefst 25% hoger sloot na veel beter dan verwachte kwartaalcijfers. Enphase, wereldwijd actief als producent van apparatuur voor het opwekken van zonne-energie, werd in juni 2020 genoemd in een column over duurzame alternatieven voor Shell. Andere aandelen in dat artikel waren het Noorse NEL, het Zweedse Powercell en het eveneens Zweedse Minesto.

Deze laatste drie aandelen, die ik altijd bewust heb bestempeld als zeer speculatief, staan bijna anderhalf jaar later allemaal op verlies, na een zeer goede start na het artikel met flinke koersstijgingen. De duurzame luchtbel is inmiddels deels leeggelopen, met een jaar later rendementen van -9,0% (Minesto), -30,0% (Powercell) en +0,4% (NEL). Enphase echter doet het fantastisch met +335,2% sinds juni vorig jaar en trekt daarmee het gemiddelde rendement van de vier groene aandelen (die allemaal speculatief blijven) dik in de plus met +74%.

Enphase was toen ik er vorig jaar over schreef $6,6 mrd waard na een koersverdubbeling in 2020. Daar zou het niet bij blijven, want inmiddels is de beurswaarde maar liefst $29,2 mrd. Enphase realiseerde in het derde kwartaal van 2021 een omzet van $351,5 mln tegen een consensus van $343,6 mln. De winst per aandeel lag met 60 cent ook flink hoger dan de verwachte 48 cent, waarbij bovendien een brutomarge van 40% in stand werd gehouden, ondanks de logistieke problemen. Het is voor Enphase alweer het twaalfde kwartaal op rij dat het een hoger dan verwachte omzet rapporteert. Het bedrijf blijft groeien als kool met een voor 2021 verwachte omzetgroei van 76% tot $1,4 mrd. Ook de komende jaren verwachten analisten 20-40% groei. De k/w van 95 oogt hoog, maar valt mee gezien de sterke groeicijfers.

Enphase is ondanks de enorme koerssprong nog altijd koopwaardig op dips. Voor NEL, Powercell en Minesto ligt dat anders; dit zijn puur speculatieve beleggingen die nog moeten bewijzen dat ze op lange termijn geld kunnen verdienen in een zeer competitieve markt. Alleen Minesto (energieopwekking via getijdestromen) maakt volgens analisten over twee jaar voor het eerst winst. Oppassen dus met deze beleggingen.

Actueel én dividend: Teradyne veert op na kwartaalcijfers

Dividendportefeuille-aandeel Teradyne kwam met beter dan verwachte resultaten, die door beleggers woensdag werden beloond met een koerswinst van bijna 7%. Een dag later kwam daar nog eens ruim 10% koerswinst bij, mede vanwege een adviesverhoging door UBS, dat voor Teradyne van ‘verkopen’ naar ‘kopen’ ging. De leverancier van producten en diensten voor industriële automatisering en automatische testsystemen voor halfgeleiders zag de omzet in het derde kwartaal met 16% stijgen tot $951 mln en realiseerde eveneens een beter dan verwachte winst per aandeel van $1,41. Belangrijker nog is dat het techbedrijf liet weten voor het vierde kwartaal een omzetgroei van meer dan 10% te verwachten, wat ruim boven de consensus ligt. Met een k/w van 21 voor 2021 blijft het schuldvrije Teradyne aantrekkelijk, gezien de groeimarkten waarin het bedrijf opereert. Enig ‘minpuntje’ is dat het dividend onregelmatig wordt verhoogd. De laatste keer was dat in januari 2020. Ik reken begin 2022 op een nieuwe (flinke) dividendverhoging.

De tip voor Teradyne werd in juni 2020 gegeven op $70,41 en is inmiddels goed voor een koerswinst van 96%. Overigens pakte ook de tip voor sectorgenoot Monolithic Power, dat net als Teradyne in de Dividendportefeuille zit, bijzonder goed uit met +126,6% in iets meer dan een jaar tijd. Monolithic is een van de grootste uitblinkers binnen de halfgeleidersector en bereikte een hoogste koers ooit deze week.

Dividendtoppers

De afgelopen jaren tipte ik ook veelvuldig Dividend Aristocrats, die het dividend al ten minste 25 jaar op rij hebben verhoogd, en aandelen die worden gekenmerkt door een bovengemiddeld hoge dividendgroei. Dat zijn per definitie uitermate geschikte aandelen voor de Dividendportefeuille van Beleggers Belangen. Zij staan in de bovenste tabel van aandelen die getipt werden en een dividend uitkeren. Denk aan Cintas, Lowe’s Corporation, McCormick, 3M en Stryker.

Hieronder staan alle rendementen inclusief een actueel advies, wat bij de dividendaandelen nogmaals nadrukkelijk voor de lange termijn is.

Gezien het grote aantal aandelen kan ik niet elke tip bespreken. Indien er vragen zijn over een bepaald aandeel of een bepaalde tip kunnen die als lezersvraag behandeld worden of via het forum van Beleggers Belangen.

Hieronder staan de getipte aandelen die geen dividend betalen. Veel daarvan zijn ronduit speculatief.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!