Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Advies Jeff Thijssen, 12 okt 2021 17:27

Caterpillar | Economische groei tempert de verwachtingen

0 0 Leestijd ongeveer

Het aandeel Caterpillar staat de laatste maanden onder druk na een enorm herstel sinds het dieptepunt van de coronacrisis. Tijd om ons advies in aanloop naar de derdekwartaalcijfers opnieuw tegen het licht te houden.

Het aandeel Caterpillar, ’s werelds grootste fabrikant van graafmachines, bulldozers en mijnbouwtrucks, is sinds de publicatie van de tweedekwartaalcijfers verder weggezakt. Toch waren deze cijfers verre van slecht. De omzet kwam uit op $12,9 mrd en dat was een toename van 29% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Tegelijkertijd liep de operationele winst op van $784 mln naar $1,8 mrd. Onder de streep bleef een aangepaste wpa over van $2,60, en dat was $0,20 meer dan analisten op voorhand hadden verwacht.

In een toelichting verklaarde het management dat productieverhoging het bedrijf heeft geholpen om een hogere kosten voor grondstoffen en de vracht te compenseren. Daarnaast liet Caterpillar weten dat de vraag naar zijn producten blijft toenemen en dat de vooruitzichten op de korte termijn positief blijven.

Verwachtingen en vooruitzichten

Beleggers lopen de laatste maanden echter niet meer warm voor het aandeel. Een reden hiervoor is dat verwachtingen voor de economische groei de laatste maanden naar beneden zijn bijgesteld als gevolg van chiptekorten, afnemende groei in China en een tekort aan zowel grondstoffen als arbeidskrachten. Al deze zaken zorgen ervoor dat de wereldwijde economische groei lager zal uitvallen dan eerder werd verwacht.

Toch zijn de vooruitzichten zeker niet negatief, met een OESO-prognose van 3,9% economische groei voor de VS in 2022 en voor Europa zelfs 4,6% – groeicijfers waarvan Caterpillar zeker een graantje moet kunnen meepikken. Bovendien hangt ook de officiële goedkeuring voor een omvangrijk infrastructuurplan van de Amerikaanse president Joe Biden nog boven de markt. Als hiervoor het groene licht wordt gegeven, zou dit de groeicijfers in de VS moeten aanjagen.

Aandeel Caterpillar op ‘houden’

Van de 26 analisten die Caterpillar volgen, hanteren er slechts twee een verkoopadvies voor het aandeel. De meerderheid rekent bovendien op stijgende marges de komende kwartalen, al is dat wellicht te optimistisch. Het is goed denkbaar dat de operationele hefboom tegenvalt door verstoringen in de aanbodketen en oplopende grondstofkosten.

Desalniettemin is het aandeel Caterpillar bij een geschatte k/w 2022 van 16 en een dividendrendement van 2,3% dankzij het gediversifieerde productassortiment en prijszettingsmacht naar mijn inschatting het aanhouden waard. Caterpillar publiceert op 28 oktober de cijfers over het derde kwartaal.

Dividendaristocraat
Caterpillar keert al sinds 1933 dividend uit en deze uitkering stijgt al 27 jaar op rij. Daarmee behoort Caterpillar tot de dividendaristocraten, een elitegroep van Amerikaanse bedrijven die hun dividend ten minste 25 jaar op rij hebben verhoogd. Andere bekende namen zijn bijvoorbeeld Coca-Cola, Procter & Gamble en McDonalds.

In de zomer van dit jaar heeft Caterpillar het dividend verhoogd met 8% naar $1,11 per kwartaal. De uitkering komt daarmee voor 2021 uit op $4,28, hetgeen overeenkomt met een pay-out ratio van circa 42%. Dat is niet extreem hoog te noemen, en gezien de positieve vooruitzichten voor de korte termijn lijken nieuwe verhogingen van het dividend dan ook in het verschiet te liggen.

Aandeel Caterpillar kerngegevens

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ