Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Tips Karel Mercx, 27 sep 2021 15:13

Wisdom Tree Carbon ETC | Beleggen in CO2-rechten

0 0 Leestijd ongeveer

Met de komst van de Wisdom Tree Carbon ETC is het voor beleggers mogelijk te handelen in Europese koolstof-futures. Een belegging die bedrijven dwingt sneller te zoeken naar alternatieven voor fossiele brandstoffen. 

De Europese Unie is een van de leidende partijen in het wereldwijde gevecht tegen klimaatverandering. En via de Wisdom Tree Carbon ETC is er voor beleggers weer een mogelijkheid bijgekomen om daar aan bij te dragen. De belegging is een afgeleide van een van de belangrijkste wapenfeiten van de EU in dit verband: de introductie van de Europese koolstof-future in 2010.

Wil een Europees bedrijf koolstof verbranden en daarmee koolstofdioxide (CO2) in de lucht brengen, dan moet het rechten kopen op de beurs. De EU zorgt ervoor dat er elk jaar minder rechten op de beurs komen, waardoor er automatisch elk jaar minder CO2 kan worden uitgestoten. Wil een bedrijf toch uitstoten, dan moet het steeds duurder wordende rechten kopen.

Ik denk dat er nog jarenlang goed geld te verdienen valt aan deze koolstof-futures. De prijzen hiervan kunnen alleen maar dalen als bedrijven alternatieve manieren van energieopwekking vinden, maar momenteel bieden die nog onvoldoende soelaas. Zo is de prijs van steenkool dit jaar met 135% gestegen omdat deze brandstof essentieel is om de Europese economie draaiende te houden. Het continent is nog altijd verslaafd aan  fossiele brandstoffen.

WisdomTree Carbon ETC


WisdomTree heeft recent op de koolstof-futures een ETP gelanceerd. Deze WisdomTree Carbon ETC heeft als onderliggende index de Solactive Carbon Emission Allowances Rolling Futures Index. Het beleggen in futures bestaat voor een belangrijk deel uit het doorrollen ervan. Wordt er belegd in uitstootrechten over 2021, dan moeten die op een gegeven moment worden ingeruild voor de rechten over 2022.

Normaal gesproken gaat dit doorrollen van futures gepaard met het nodige risico. Stijgt immers dit jaar de prijs van suiker, dan gaan boeren er volgend jaar meer van verbouwen waardoor uiteindelijk de prijs weer daalt. Bij koolstof-futures bestaat dit risico niet omdat het aanbod gemaximeerd is.

Omdat beleggen in de ETP van WisdomTree bovendien leidt tot hogere prijzen voor CO2-uitstoot, dwing je in feite bedrijven om te zoeken naar goedkopere alternatieven voor fossiele brandstoffen. Het is dus een echt duurzame belegging.

WisdomTree Carbon ETC en economische activiteit

Een tijdelijk risico bij deze belegging is wel dat als de economische activiteit terugloopt en Europa in een recessie terechtkomt, bedrijven uitstootrechten gaan verkopen die ze niet meer nodig hebben. Uitstootrechten zijn namelijk niet onbeperkt geldig. Alles afwegend acht ik een belegging in de WisdomTree Carbon ETC echter zeer kansrijk.

KERNGEGEVENS WisdomTree Carbon ETC
Fondscode (ISIN) JE00BP2PWW32
Beurs Frankfurt
Hoogste koers 12 mnd € 21,79
Laagste koers 12 mnd € 20,44
Beurswaarde €11,2 mln
Swap ja
Kosten 0,35%

Uit een eerder aflevering van de podcast Voorkennis | Over de WisdomTree ETP

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ