Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Educatie Ivan Snurer, 5 sep 2021 16:00

Beleggen in de revoluties van morgen

0 0 Leestijd ongeveer

De wereld verandert, ook voor beleggers. Met themafondsen kun je inhaken op megatrends, ontwikkelingen die onze leefwereld veranderen. Themafondsen zijn ideaal als u bepaalde klemtonen in uw beleggingsportefeuille wilt leggen, maar ze zijn ook gevoelig voor de grillen van de markt.

Regeren is vooruitzien, beleggen ook, maar vooruitkijken is aartsmoeilijk. Terugkijken is veel gemakkelijker. Wie de coronacrisis zag aankomen, had de juiste stappen gezet. Wie de financiële crisis zag aankomen, had een fortuin gemaakt. Wie de toekomst kan voorspellen, koopt dat ene aandeel waarmee je superrijk wordt.

Ondernemers en investeerders hebben door de eeuwen heen veel geld verdiend aan trends die onze leefwereld veranderden. Denk maar aan de energietransities van turf naar steenkool, nadien naar olie en gas, en nu naar elektrificatie. Of de definitieve scheiding tussen communicatie en transport. Met de elektrische telegraaf werd het mogelijk berichten met ongekende snelheid over te brengen.

Telegrammen zijn tegenwoordig in onbruik en vervangen door email. De immer voortschrijdende internetrevolutie raakt alle aspecten van de economie. Niet alleen het economische landschap, ook de werking van markten verandert en daarmee ook de positie en de rol van de overheid.

Impact

Ook nu zijn er heel wat kansen voor start-ups en ondernemers – én voor beleggers. Omdat de wereld verandert, bieden heel wat banken specifieke themafondsen rond uiteenlopende megatrends aan. Met themafondsen kunt u inhaken op trends die concreet en herkenbaar zijn. Hypes waaien vaak net zo snel over als ze opkomen, maar megatrends zijn fundamentele veranderingen die breed worden gedragen. Niet alleen technologische ontwikkelingen zetten onze wereld op zijn kop, ook maatschappelijke factoren (demografie, globalisering en klimaat) kunnen voor aardverschuivingen zorgen. Niettemin worden themafondsen snel verward met sectorfondsen. Het cruciale verschil is dat themafondsen over sectoren heen beleggen.

megatrends

Een thema dat al langer op het netvlies van beleggers staat, is de medische technologie. De coronapandemie mag dan wel de beurskoersen van een aantal farmaceuten vleugels hebben gegeven, ook segmenten als diagnostiek, cardiologie en oncologie blijven cruciaal.

Een ander voorbeeld is mobiliteit. Tegen 2030 rijden er meer e-voertuigen dan auto’s met een verbrandingsmotor. Het thema van de elektrificatie van de automobielindustrie heeft betrekking op vier deelsegmenten. Naast de producenten van elektrische voertuigen, heb je de leveranciers van componenten (lees: batterijen). Daarnaast heb je aanbieders van infrastructuur en slimme nettechnologie, en ten slotte het segment van autonoom rijden.

Steeds meer menselijke taken worden overgenomen door robots, en de zelfrijdende auto is een voorbeeld daarvan. Het segment autonoom rijden is de facto een subcategorie van artificiële intelligentie. Dat is een trend met een veelbelovende toekomst die raakvlakken heeft met verschillende sectoren, waaronder technologie, consumptie en telecommunicatie. Andere deelsegmenten zijn big data, cloud en netwerken.

Vergrijzing en verstedelijking zijn onmiskenbaar een uitdaging voor de politiek en de maatschappij. Wereldwijd is de levensverwachting de jongste decennia sterk toegenomen, maar ouder worden gaat nog altijd gepaard met ouderdomskwalen. Ook trekken almaar meer mensen naar de stad om te wonen en te werken. Nu al zijn steden goed voor 80% van het wereldwijde bruto binnenlands product. Bedrijven die inzetten op beter eten, meer bewegen, een goede gezondheid, adequate huisvesting en duurzaam vastgoed zullen in de komende jaren aan marktaandeel winnen.

Niet alleen voordelen

Themafondsen zijn kant-en-klare beleggingsproducten waarmee u op uw aandelenportefeuille bepaalde klemtonen kunt leggen. Het nadeel van themafondsen is dat de meeste fondsbeheerders groot inzetten op populaire aandelen die volop van bepaalde ontwikkelingen profiteren. Vaak laten de bedrijven bovengemiddelde winst- en omzetcijfers zien, wat op zich logisch is, ware het niet dat beleggers bij aandelen met hoge groeicijfers hoge verwachtingen koesteren. De kans is groot dat ze snel teleurgesteld zullen reageren als het bedrijf niet aan de hooggespannen prognoses van fondsbeheerders kan voldoen.

Beleggen in megatrends is geen weg naar gegarandeerde winst. Vooral niet op korte termijn. Themafondsen zijn gevoeliger voor de grillen van de markt. Omdat megatrends niet in een rechte lijn evolueren, is het belangrijk dat u met goedgekozen thema’s voor de lange termijn belegt, met een investeringshorizon van minstens tien jaar.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!