Updates

Aandelen Internationaal

Exxon Mobil

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Exxon Mobil

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Opinie Stephen Hendriks, 2 sep 2021 09:00

Op beeld, in boek | Vijf keer list en bedrog in de financiële wereld

0 0 Leestijd ongeveer

Deze week is in de VS het proces tegen Elizabeth Holmes begonnen. Reden voor toonaangevende buitenlandse en ook Nederlandse media om deze Holmes, oprichter en ceo van Theranos, uitgebreid te portretteren.

Theranos was een bedrijf dat via bloedtesten – op basis van een druppel bloed uit een prikje in de vingertop – verschillende aandoeningen zou kunnen opsporen. Dat bleek al in 2015 te mooi om waar te zijn, maar pas in 2018 ging Theranos uiteindelijk helemaal kopje onder. Verschillende mensen kregen een volstrekt onjuiste diagnose uit de Theranos-testen en investeerders werden misleid.

Wie een fantastisch verslag van de opkomst en ondergang van Holmes en Theranos zoekt, kan ik het boek Bad Blood van Wall Street Journal-journalist John Carreyrou of de documentaire The Inventor: out for blood in Silicon Valley van harte aanbevelen.

Fraaie boeken en films

List en bedrog in de financiële wereld is een thema dat sowieso vaak fraaie boeken en films oplevert. De fraude van Enron was onderwerp van het boek – en de gelijknamige en daarvan afgeleide documentaire – The smartest guys in the room van Bethany McLean en Peter Elkind.

De dubieuze praktijken – handel met voorkennis – van het hedgefonds SAC werden in detail opgetekend door Sheelah Kolhatkar in Black Edge. SAC bekende schuld en kreeg een boete van maar liefst $1,8 mrd. In het onderhoudende en leerzame Traders, guns and money van Satyajit Das figureren verschillende slachtoffers van de complexe derivatenhandel.

Libor-schandaal

Ook Lying for money van Dan Davies is een aanrader. Het boek geeft een vermakelijk overzicht van fraudegevallen begaan door Londense bankiers begin negentiende eeuw tot aan het Libor-schandaal van bijna twee honderd jaar later. Aan datzelfde Libor-schandaal besteedde David Enrich een volledig boek. In dat boek, The spider network (‘Het Libor-schandaal’), is een aan het syndroom van Asperger lijdende sterhandelaar een van de hoofdpersonen. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Onafscheidelijk

Het ‘consumeren’ van deze boeken en films voelt soms echter bijna als ramptoerisme. Uit die schier eindeloze reeks wordt immers duidelijk dat er bar weinig lering uit de fraudezaken wordt getrokken en dat bedrog echt nooit ophoudt. Miljarden dollars werden verloren en talloze levens zijn erdoor verwoest.

De conclusie bij aanvang van het proces tegen Elizabeth Holmes kan ook eigenlijk alleen maar zijn dat list en bedrog bij de financiële wereld horen als grove overtredingen en schwalbes bij profvoetbal. Maar dat is nog steeds geen reden om je van beide af te keren.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!