Updates

Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden
Educatie Ivan SNURER, 22 aug 2021 16:00

De signaalfunctie van insider trading

0 0 Leestijd ongeveer

De transacties van topmanagers kan belangrijke informatie bevatten. Beleggingsanalisten mogen wel roepen dat een aandeel koopwaardig is, uit de meldingen van insiders blijkt daadwerkelijk of zij zelf in het bedrijf geloven.

Tegenwoordig kan elke belegger een kijkje achter de schermen nemen. De transacties van insiders zijn sinds het najaar van 2005 in het meldingenregister van de Autoriteit Financiële Markten voor iedereen toegankelijk. Er is sprake van insider trading wanneer personen die nauw verbonden zijn met een beursgenoteerde onderneming op persoonlijke titel aandelen van het bedrijf kopen of verkopen.

Als we over insiders spreken, dan denken we in de eerste plaats aan het topmanagement van beursgenoteerde bedrijven, maar ook externe partijen, zoals consultants, interimmanagers en inleenkrachten met leidinggevende functies kunnen als insider worden aangemerkt.

De transacties van insiders herbergen een schat aan informatie, maar ze kunnen u ook op het verkeerde been zetten. Deze transacties worden immers uitgevoerd door personen die op de hoogte zijn van ontwikkelingen of toegang hebben tot informatie waarover de markt niet beschikt omdat ze de leiding hebben over een bepaalde afdeling of aan het hoofd staan van het bedrijf.

Informatieplicht

Beursgenoteerde bedrijven zijn verplicht om hun aandeelhouders om de zoveel tijd te voorzien van halfjaarberichten en jaarverslagen. Intern maken ze nochtans gebruik van kwartaalrapportages en maandelijkse updates. Essentiële data wordt zelfs op weekbasis of dagelijks geanalyseerd. Hierdoor kunnen topmanagers en personen met leidinggevende functies de ontwikkelingen op de voet volgen en betere beslissingen nemen.

Het topmanagement en hooggeplaatste personeelsleden weten maar al goed welke waarde in de onderneming schuilt. Omdat zij erg goed geïnformeerd zijn, zijn insiders een bevoorrechte groep beleggers. Zij hebben de facto een informatievoorsprong, zeker als het bedrijven betreft die nauwelijks door analisten worden gevolgd.

Zolang insiders binnen de lijnen van de wet handelen, mogen ze van die informatie gebruikmaken. Door aandelen met eigen geld te kopen, geven insiders een belangrijk signaal af. Het is een teken dat zij vertrouwen hebben in de toekomst van hun bedrijf. Het koopgedrag van insiders kunt u terugvinden in het register van bestuurders en commissarissen van de Autoriteit Financiële Markten. Als u op de hoogte wilt blijven van de wijzigingen, dan kunt u zich hiervoor bij de AFM aanmelden.

Koopgedrag insiders

Het koopgedrag van insiders geeft ook een aanwijzing van hoe ze tegen de koers van hun eigen aandelen aankijken. Onderzoek van business school EDHEC naar de transacties van Britse insiders leert dat zij anticyclisch beleggen. Zij gebruiken koersdalingen om aandelen bij te kopen en verkopen na sterke koersstijgingen. Het extra rendement bedraagt 30, 60 en 120 dagen na de bekendmaking respectievelijk 0,7%, 1,2% en 2,9%.

De signaalfunctie van verkooptransacties is evenwel minder waardevol. In tegenstelling tot het koopgedrag is het verkoopgedrag van insiders vatbaar voor velerlei interpretaties. Wanneer insiders aandelen verkopen, dan is mogelijk de wachtperiode van een eerder gekregen bonus afgelopen. Of ze staan voor een grote uitgave, zoals de aankoop van een huis of een huwelijk.

Maar het kan ook zijn dat ze de vooruitzichten van het bedrijf minder rooskleurig inschatten. Als een insider zijn aandelen verkoopt, hoeft dat nog niets te betekenen, maar als meerdere insiders op korte tijd aan de verkoopkant opereren, dan kan dat een teken aan de wand zijn. Dit is met name het geval als zogeheten short-sellers actief zijn. Dit zijn beleggers die doelgericht beleggen met het oog op dalende beurskoersen.

Praktische informatie

Het effect van insider trading is echter het grootste bij de aandelen van kleine en middelgrote beursgenoteerde ondernemingen en bij de transacties van meerdere hooggeplaatste personeelsleden. Kopen zij wanneer de koers tegen het twaalfmaands dieptepunt aanschurkt, dan geeft dit aan dat zij de aandelen als goedkoop beschouwen. Het omgekeerde scenario is ook waar. Als ze bij nieuwe koerstoppen verkopen, dan rijzen bij hen mogelijk twijfels over het koerspotentieel van de betrokken aandelen.

insiderstrading | Recente meldingen van aankooptransacties

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.