Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Vinci

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Vinci

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden

T. Rowe Price | Helikoptergeld door digitale valuta’s

0 0 Leestijd ongeveer

CBDC’s, de digitale valuta’s van centrale banken, brengen volgens T. Rowe Price helikoptergeld dichterbij, wat gevolgen heeft voor beleggers in valuta’s en obligaties.

T. Rowe Price denkt dat digitale valuta’s van centrale banken (CBDC’s) de volgende grote evolutie van het huidige betalingssysteem zullen zijn. Niet alleen zullen CBDC’s lang bestaande problemen met het fiatgeldsysteem aanpakken, maar ook de monetaire beleidsinstrumenten van centrale banken uitbreiden.

Wat kunnen CBDC’s?

Zo kunnen centrale banken in crisistijden rechtstreeks geld overmaken naar rekeningen van particulieren, wat vergelijkbaar is met helikoptergeld. Dit kan worden gedaan door een eenmalige hoge rentebetaling op CBDC-tegoeden over te maken.

Ook kunnen centrale banken specifieke sectoren van de economie ondersteunen, bijvoorbeeld door geld te storten op CBDC-rekeningen van dienstverlenende bedrijven die getroffen zijn door het coronavirus. Daarbij zouden centrale banken voorwaarden kunnen stellen aan CBDC’s, zoals een negatieve rente of een vervaldatum voor overgedragen middelen, om zo individuen aan te moedigen consumptie en investeringen te vervroegen.

CBDC’s niet zonder gevolgen

T. Rowe Price waarschuwt obligatie- en valutabeleggers dat CBDC’s veranderingen teweegbrengen in de diepte en breedte van het monetaire beleid. Met lagere ‘omkeerrentes’ (reversal rates), waarbij een verkrappend effect op de kredietverlening ontstaat, worden centrale banken geloofwaardiger wanneer zij een verlaging van de beleidsrente in het vooruitzicht stellen. Dit zal negatieve gevolgen hebben voor valuta’s.

Helikoptergeld

Daarnaast kan het gemak waarmee helikoptergeld kan worden ingevoerd betekenen dat de rendementscurves eerder in de recessie steiler worden dan in het verleden het geval was. Ook denkt T. Rowe Price dat door een permanent groter bezit van staatsobligaties als tegenhanger van CBDC-verplichtingen de termijnpremies lager worden, waardoor onder gelijkblijvende omstandigheden de langetermijnrente waarschijnlijk lager zal zijn.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.