Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Analisten Christian Slagter-Koster, 21 aug 2021 09:00

T. Rowe Price | Helikoptergeld door digitale valuta’s

0 0 Leestijd ongeveer

CBDC’s, de digitale valuta’s van centrale banken, brengen volgens T. Rowe Price helikoptergeld dichterbij, wat gevolgen heeft voor beleggers in valuta's en obligaties.

T. Rowe Price denkt dat digitale valuta’s van centrale banken (CBDC’s) de volgende grote evolutie van het huidige betalingssysteem zullen zijn. Niet alleen zullen CBDC’s lang bestaande problemen met het fiatgeldsysteem aanpakken, maar ook de monetaire beleidsinstrumenten van centrale banken uitbreiden.

Wat kunnen CBDC’s?

Zo kunnen centrale banken in crisistijden rechtstreeks geld overmaken naar rekeningen van particulieren, wat vergelijkbaar is met helikoptergeld. Dit kan worden gedaan door een eenmalige hoge rentebetaling op CBDC-tegoeden over te maken.

Ook kunnen centrale banken specifieke sectoren van de economie ondersteunen, bijvoorbeeld door geld te storten op CBDC-rekeningen van dienstverlenende bedrijven die getroffen zijn door het coronavirus. Daarbij zouden centrale banken voorwaarden kunnen stellen aan CBDC’s, zoals een negatieve rente of een vervaldatum voor overgedragen middelen, om zo individuen aan te moedigen consumptie en investeringen te vervroegen.

CBDC’s niet zonder gevolgen

T. Rowe Price waarschuwt obligatie- en valutabeleggers dat CBDC’s veranderingen teweegbrengen in de diepte en breedte van het monetaire beleid. Met lagere ‘omkeerrentes’ (reversal rates), waarbij een verkrappend effect op de kredietverlening ontstaat, worden centrale banken geloofwaardiger wanneer zij een verlaging van de beleidsrente in het vooruitzicht stellen. Dit zal negatieve gevolgen hebben voor valuta’s.

Helikoptergeld

Daarnaast kan het gemak waarmee helikoptergeld kan worden ingevoerd betekenen dat de rendementscurves eerder in de recessie steiler worden dan in het verleden het geval was. Ook denkt T. Rowe Price dat door een permanent groter bezit van staatsobligaties als tegenhanger van CBDC-verplichtingen de termijnpremies lager worden, waardoor onder gelijkblijvende omstandigheden de langetermijnrente waarschijnlijk lager zal zijn.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.