Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Opinie Menno van Hoven, 19 aug 2021 14:00

Technologie, IPO’s en dividend

0 0 Leestijd ongeveer

Toegegeven, het is allicht wat vroeg om medio augustus over ‘lessen van het jaar 2021’ te beginnen, maar recente ontwikkelingen en vele vragen zijn voor mij een goede aanleiding om één en ander naar voren te brengen.

Twee zaken springen er voor mij uit dit jaar. Techaandelen, veelal zonder dividend, gaan compleet door het putje en de meeste beursgangen gaan keihard onderuit kort na de eerste notering. Om te beginnen bij het laatste punt; ik schrijf deze week wederom de pagina IPO-nieuws. Wat mij opvalt is dat veel IPO’s, hoe veelbelovend ze ook lijken op papier, keihard onderuit gaan in 2021, met een hoofdrol voor technologie, waar koersdalingen van 50 of 60% binnen een jaar heel gewoon zijn.

Maar ook op het eerste gezicht ‘veilige’ aandelen, zoals The Honest Company (een ‘mini-Unilever’) van actrice Jessica Alba, worden compleet de grond in getrapt. In Japan is het drama nog veel groter, met soms koersdalingen van 50% binnen twee weken na de eerste beursnotering. Niet voor niets schreef mijn collega Christian Slagter-Koster vorige week nog in deze rubriek dat je beursgangen het eerste jaar beter links kunt laten liggen.

Kleiner tech

Nog een wijze les voor mij persoonlijk is om vooral zeer voorzichtig te zijn met qua beurswaarde kleinere technologieaandelen, zeker als ze geen dividend betalen. Het maakt niet uit hoe goed de vooruitzichten zijn, hoe snel de omzet groeit, of hoe interessant en uniek de business lijkt, verreweg de meeste tech- (en ook biotech- en nieuwe energie-)aandelen, waaronder veel nieuwkomers, worden in 2021 massaal verkocht.

Kijk maar eens naar de koers van Wix.com, Viant Technology, Exasol, Teamviewer, Nel, Cyan, C3Ai, Alteryx en Coupa Software.

Wat werkt wel?

Positieve uitzonderingen zijn er, gelukkig, ook nog zoals Moderna, Hubspot en vooral mijn redactietips 2021 voor Sprout Social (+123% YTD) en Cellink (+139%). Dit zijn echter zeldzame uitzonderingen. Wat werkt dan wel in 2021? Techaandelen die dividend betalen; deze zijn goed in te schatten en de koersen gaan ook in 2021 gewoon verder omhoog in lijn met de bredere markt, die wel steeds duurder wordt.

Beleggen anno 2021 is voor mij vooral kiezen tussen twee uitersten; de hoofdprijs betalen voor top (dividend) aandelen of een gokje wagen op jacht naar de volgende Sprout Social. Veel succes!

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.