Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Jeroen Boogaard, 17 aug 2021 15:43

Just Eat Takeaway | Verlies piekt, nu de koers nog

0 0 Leestijd ongeveer

Just Eat Takeaway (JET) denkt dat de investeringen in de marktpositie zich nu gaan uitbetalen. Schaalvoordelen en hogere bezorgtarieven moeten tot betere winstmarges leiden.

Zoals verwacht is JET in het eerste halfjaar diep in de rode cijfers beland. Op pro forma basis rapporteerde het bedrijf een negatief ebitda van €190 mln, tegen een plus van €205 mln een jaar eerder. Toch viel het resultaat nog mee: analisten hadden gerekend op een operationeel verlies van €218 mln.

De maaltijdbezorger stunt met lage bezorgtarieven in de voormalige Just Eat markten en investeert tegelijkertijd flink in het bezorgnetwerk en de naamsbekendheid. Daarnaast zijn er in de Verenigde Staten en Canada maximumprijzen voor bezorging ingevoerd, om restaurants te steunen in deze moeilijke coronaperiode. Ook dat woog op de marges.

Positief is dat de investeringen vruchten afwerpen en het marktaandeel in de belangrijke Britse markt in de lift zit. Hier stegen de orders in het eerste halfjaar met 76%. Ook in Duitsland presteerde JET goed, met een orderontvangst van 62%. In de VS was de ordergroei (+27%) beduidend minder sterk, door de snellere heropening van de Amerikaanse economie. Op groepsniveau stegen de orders met 51%, wat zich vertaalde in een omzet van €2,61 mrd (+47%).

Hogere bezorgtarieven

Hoewel JET in de tweede jaarhelft flink blijft investeren in onder meer het bezorgen van boodschappen, benadrukt het bedrijf dat het ebitda-verlies heeft gepiekt. De aangepaste ebitda-marge zal aantrekken door toenemende schaalvoordelen en positieve effecten van de gedane investeringen. Daarnaast zullen de maximumprijzen voor bezorging in de VS en Canada weer verdwijnen.

Doordat JET de bezorgtarieven flink heeft verlaagd, is het nu goedkoper dan de concurrentie. Dit biedt ruimte om de prijzen te verhogen, waardoor het bezorgen van maaltijden op middellange termijn winstgevend zal worden.

Aandeel JET blijft koopwaardig

Voor het hele jaar herhaalde JET de verwachting van een ordergroei van minstens 45% en een negatief ebitda van €280-450 mln. De beloofde margeverbetering en succesvolle turn around in het VK onderschrijven mijn positieve kijk op het aandeel. Ik blijf voor het aandeel Just Eat Takeaway bij ‘kopen’.

*Auteur heeft een positie in JET

Aandeel Takeaway kerngegevens

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!