Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden

ABN Amro | Schuld hindert economische groei Europa weinig

0 0 Leestijd ongeveer

De oplopende overheidsschulden in de belangrijkste Europese economieën bereiken volgens ABN Amro dit jaar hun piek, maar staan economische groei niet in de weg.

Sinds de start van de coronapandemie zijn overheidsschulden opgelopen. Volgens een berekening van de Europese Commissie daalde de balans van de eurozone van -0,6% in 2019 naar -7,2% in 2020. De raming is dat deze in 2021 is gedaald naar -8%. ABN Amro verwacht dat in de meeste landen de overheidsschuldquote dit jaar een piek bereikt en vervolgens in de daaropvolgende jaren geleidelijk daalt, maar wel boven het niveau van voor de pandemie eindigt.

De bank denkt dat de schuldniveaus in Duitsland, Nederland en Spanje tussen 2023-2027 geleidelijk aan dalen. Het schuldniveau in Italië zal slechts licht dalen en in 2027 nog altijd 150% van het bbp bedragen, terwijl dat van Frankrijk en België geleidelijk zal stijgen maar wel ver onder het niveau van Italië zal blijven.

ABN Amro rekent erop dat bij een geleidelijke normalisatie van de rentetarieven de rentelasten laag blijven. Naast een scherpe stijging van de inflatie is een stijging van de kredietrisico’s een andere factor voor toenemende rentetarieven. ABN Amro denkt dat de kredietrisico’s echter gelimiteerd zijn door het obligatie-opkoopprogramma van de ECB en het Europees herstelfonds.

Door de lage rentelasten blijft de betalingscapaciteit van overheden ruim, ondanks de relatief hoge schuld. De meeste academische studies tonen een negatieve correlatie tussen schuldratio’s en economische groei, waarbij de effecten significanter worden rond de grens van 90% van het bbp. Een aantal studies suggereert dat elke tien procentpunt stijging boven een drempelniveau de latere groei met ongeveer 0,2% vermindert.

Geen reden tot bezorgdheid

ABN Amro stelt dat resultaten uit het verleden niet altijd doorgetrokken kunnen worden naar het heden en denkt dat de hoge schuldniveaus in de huidige omstandigheden geen reden tot bezorgdheid zijn. Er zijn duidelijke bewijzen dat overheidsinvesteringen het groeipotentieel van een economie kunnen stimuleren. Met uitzondering van Duitsland, Frankrijk en België voeren Europese landen de komende jaren waarschijnlijk hun overheidsinvesteringen aanzienlijk op. Met name in Italië staat een hausse aan overheidsinvesteringen op stapel, die volgens de analisten een omwenteling in de groeiprestaties van het land teweeg kunnen brengen.

De economische prestaties zullen dan ook beter zijn dan wanneer de Europese regeringen spaarzaam zouden zijn. Een sterke stijging van de rentevoeten en daarmee gepaard gaande rentelasten kan dit beeld natuurlijk veranderen, maar ABN Amro denkt dat dit alleen kan bij een forse, duurzame en hardnekkige stijging van de inflatie.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.