Updates

Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden

Nutssector is de gevallen ster van Europa

0 0 Leestijd ongeveer

Na jaren van uitstekende rendementen zijn Europese nutsaandelen dit jaar een opvallende achterblijver. De ontwikkeling van de lange rente wordt vaak als verklarende factor genoemd, maar dat is niet (helemaal) juist.

De Amerikaanse beurs is de afgelopen jaren voortgedreven door de aanhoudende opmars van de technologiesector. Ook in Europa presteerden technologie-aandelen in de periode 2018-2020 zeer goed, met een totaalrendement – koerswinst plus herbelegd dividend – van bijna 44% tegen slechts 13,3% voor de brede Stoxx Europe 600 Index. Toch was de technologiesector zeker niet de best presterende sector in Europa in de periode 2018-2020. Die eer was opmerkelijk genoeg weggelegd voor de nutssector, die in deze jaren een totaalrendement van 51,4% behaalde.

Dit jaar is echter alles anders. Nutsaandelen blijven in 2021 hopeloos achter bij de brede index. Met een totaalrendement van slechts 2,7% is de nutssector dit jaar de veruit slechtst presterende Europese aandelensector. Het rendement ligt ver onder de +18,8% van de Stoxx Europe 600 Index. In eerste instantie werd de ontwikkeling van de lange rente als reden voor de achterblijvende nutssector aangevoerd. In de eerste twee maanden van dit jaar steeg de Duitse tienjaarsrente met 0,28 procentpunt tot -0,26%. Een stijgende rente wordt als negatief gezien voor nutsaandelen, onder meer omdat nutsaandelen met veel vreemd vermogen gefinancierd zijn. Daarmee drukt een stijgende rente de huidige waarde van toekomstige projecten.

Duurzame energie

Dat de ontwikkeling van de lange rente niet de belangrijkste verklaring voor het rendement van de Europese nutssector is, werd de afgelopen weken duidelijk. Tussen medio mei en eind juli daalde de Duitse tienjaarsrente van -0,13 naar -0,46%. Nutsaandelen wisten echter niet van de rentedaling te profiteren. De Stoxx Europe 600 Utilities Index daalde in die periode met ruim 3,7%. Andere factoren spelen dus (ook) een rol. Bijvoorbeeld de plotselinge ommekeer in de populariteit van het thema duurzame energie.

Dat fenomeen valt nauwelijks beter te illustreren dan met het koersverloop van het duurzame – op windenergie gerichte – nutsbedrijf Ørsted. Tussen begin 2018 en eind 2020 was Ørsted met een totaalrendement van bijna 289% het best presterende aandeel uit de Europese nutssector. Dit jaar is Ørsted echter de rode lantaarndrager met een verlies van bijna 24%.

Wat de nutssector ook niet helpt is dat sectoren die profiteren van het herstel van de coronacrisis volop in de belangstelling van beleggers staan. Bovendien kunnen de grote nutsbedrijven als Enel en Iberdrola de winstverwachtingen – met enige pijn en moeite – voor dit jaar wel handhaven, maar niet verhogen. En een positieve winstcyclus is volgens Deutsche Bank belangrijker voor het koersverloop van de nutssector dan de lange rente.

Afwaardering

Deutsche Bank is daar overigens niet zo negatief over, de nutssector bevindt zich volgens de bank nog steeds in een groeifase. Tegelijkertijd ziet de bank ook wel dat in andere Europese sectoren de gemiddelde analistenverwachting veel sterker wordt verhoogd dan in de nutssector. Dat alles heeft geleid tot een duidelijke afwaardering van nutsaandelen. Zo noteerde het aandeel Enel eind 2020 tegen een koers-winstverhouding van 16 op basis van de voor dit jaar verwachte winst per aandeel. Nu bedraagt de waardering op diezelfde basis nog slechts 14,3. De waardering is daarmee 10% gedaald bij min of meer ongewijzigde winstverwachtingen.

Bovendien is er nog steeds een belangrijke rol weggelegd voor de nutssector in de energietransitie. En zelfs wanneer de relatief hoge waarderingen niet meer terugkomen, zijn verschillende nutsaandelen – zoals Enel en Iberdrola – nog aantrekkelijk vanwege het groeiende dividend en het hoge dividendrendement. Dat is de reden dat ik Enel handhaaf in zowel de Hoogdividend- als in mijn eigen portefeuille.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.