Updates

Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Opinie Stephen Hendriks, 6 aug 2021 12:00

Nutssector is de gevallen ster van Europa

0 0 Leestijd ongeveer

Na jaren van uitstekende rendementen zijn Europese nutsaandelen dit jaar een opvallende achterblijver. De ontwikkeling van de lange rente wordt vaak als verklarende factor genoemd, maar dat is niet (helemaal) juist.

De Amerikaanse beurs is de afgelopen jaren voortgedreven door de aanhoudende opmars van de technologiesector. Ook in Europa presteerden technologie-aandelen in de periode 2018-2020 zeer goed, met een totaalrendement – koerswinst plus herbelegd dividend – van bijna 44% tegen slechts 13,3% voor de brede Stoxx Europe 600 Index. Toch was de technologiesector zeker niet de best presterende sector in Europa in de periode 2018-2020. Die eer was opmerkelijk genoeg weggelegd voor de nutssector, die in deze jaren een totaalrendement van 51,4% behaalde.

Dit jaar is echter alles anders. Nutsaandelen blijven in 2021 hopeloos achter bij de brede index. Met een totaalrendement van slechts 2,7% is de nutssector dit jaar de veruit slechtst presterende Europese aandelensector. Het rendement ligt ver onder de +18,8% van de Stoxx Europe 600 Index. In eerste instantie werd de ontwikkeling van de lange rente als reden voor de achterblijvende nutssector aangevoerd. In de eerste twee maanden van dit jaar steeg de Duitse tienjaarsrente met 0,28 procentpunt tot -0,26%. Een stijgende rente wordt als negatief gezien voor nutsaandelen, onder meer omdat nutsaandelen met veel vreemd vermogen gefinancierd zijn. Daarmee drukt een stijgende rente de huidige waarde van toekomstige projecten.

Duurzame energie

Dat de ontwikkeling van de lange rente niet de belangrijkste verklaring voor het rendement van de Europese nutssector is, werd de afgelopen weken duidelijk. Tussen medio mei en eind juli daalde de Duitse tienjaarsrente van -0,13 naar -0,46%. Nutsaandelen wisten echter niet van de rentedaling te profiteren. De Stoxx Europe 600 Utilities Index daalde in die periode met ruim 3,7%. Andere factoren spelen dus (ook) een rol. Bijvoorbeeld de plotselinge ommekeer in de populariteit van het thema duurzame energie.

Dat fenomeen valt nauwelijks beter te illustreren dan met het koersverloop van het duurzame – op windenergie gerichte – nutsbedrijf Ørsted. Tussen begin 2018 en eind 2020 was Ørsted met een totaalrendement van bijna 289% het best presterende aandeel uit de Europese nutssector. Dit jaar is Ørsted echter de rode lantaarndrager met een verlies van bijna 24%.

Wat de nutssector ook niet helpt is dat sectoren die profiteren van het herstel van de coronacrisis volop in de belangstelling van beleggers staan. Bovendien kunnen de grote nutsbedrijven als Enel en Iberdrola de winstverwachtingen – met enige pijn en moeite – voor dit jaar wel handhaven, maar niet verhogen. En een positieve winstcyclus is volgens Deutsche Bank belangrijker voor het koersverloop van de nutssector dan de lange rente.

Afwaardering

Deutsche Bank is daar overigens niet zo negatief over, de nutssector bevindt zich volgens de bank nog steeds in een groeifase. Tegelijkertijd ziet de bank ook wel dat in andere Europese sectoren de gemiddelde analistenverwachting veel sterker wordt verhoogd dan in de nutssector. Dat alles heeft geleid tot een duidelijke afwaardering van nutsaandelen. Zo noteerde het aandeel Enel eind 2020 tegen een koers-winstverhouding van 16 op basis van de voor dit jaar verwachte winst per aandeel. Nu bedraagt de waardering op diezelfde basis nog slechts 14,3. De waardering is daarmee 10% gedaald bij min of meer ongewijzigde winstverwachtingen.

Bovendien is er nog steeds een belangrijke rol weggelegd voor de nutssector in de energietransitie. En zelfs wanneer de relatief hoge waarderingen niet meer terugkomen, zijn verschillende nutsaandelen – zoals Enel en Iberdrola – nog aantrekkelijk vanwege het groeiende dividend en het hoge dividendrendement. Dat is de reden dat ik Enel handhaaf in zowel de Hoogdividend- als in mijn eigen portefeuille.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.