Updates

Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden

Actueel advies

Advies Jeff Thijssen, 4 aug 13:16

ArcelorMittal koopt opnieuw eigen aandelen in

0 0 Leestijd ongeveer

Staalreus ArcelorMittal heeft een sterk tweede kwartaal achter de rug en komt opnieuw met een programma om eigen aandelen in te kopen. De verwachte wereldwijde vraag naar staal werd eveneens naar boven bijgesteld.

In navolging van een goed eerste kwartaal, kwam staalreus ArcelorMittal vorige week opnieuw met zeer sterke cijfers over de brug. De omzet in het tweede kwartaal kwam uit op $19,3 mrd en dat is een toename van 19,1% ten opzichte van de eerste drie maanden van het jaar. In het tweede kwartaal van 2020 bedroeg de omzet nog $11 mrd en daarin opgenomen zaten ook nog de activiteiten van het Amerikaanse Cleveland Cliffs dat inmiddels is verkocht.

Het operationeel resultaat (ebitda) ten opzichte van het eerste kwartaal steeg met 55,8% naar $5,1 mrd. Analisten op voorhand rekende op $4,7 mrd. Onderaan de streep bleef een nettowinst over van $4,0 mrd ($3,47 per aandeel). In het eerste kwartaal bedroeg de nettowinst nog $2,3 mrd.

Vraag naar staal

In een toelichting liet het management weten te hebben geprofiteerd van hogere staalprijzen en dat de vooruitzichten naar de vraag naar staal erg goed blijven. Nadat het eerder dit jaar rekende op een stijging van de wereldwijde vraag naar staal in 2021 van 4,5% tot 5,5% wordt dit nu flink opgetrokken en rekent de staalreus op een toename van de vraag tussen de 7,5% en 8,5%.

Een daling van de netto schuld van $5,9 mrd naar $5,0 mrd biedt ArcelorMittal opnieuw de mogelijkheid om iets te doen voor haar aandeelhouders en die kans pakt het met beide handen aan.

Vraagtekens

De staalreus maakte namelijk bekend dat het voor $2,2 mrd aan eigen aandelen zal gaan inkopen. Hetgeen overeenkomt met circa 6% van haar beurswaarde. Of dit een strategisch een slimme zet is nu het aandeel dit jaar zo flink is gestegen zal nog moeten blijken. Bij deze handelswijze zouden beleggers toch wat vraagtekens moeten plaatsen. Vorig jaar verkocht ArcelorMittal via een emissie nog aandelen onder de € 9, om nu vervolgens wederom aandelen aan te schaffen aan circa €30.

Aandeel ArcelorMittal blijft op ‘houden’

De sterke cijfers geven mij wel aanleiding om mijn taxaties te verhogen. Voor 2022 en 2023 rekent het overgrote deel van de analisten die het aandeel volgen op een flinke winstdaling. Gezien de positieve vooruitzichten op de korte termijn is het aandeel Arcelor Mittal bij een geschatte k/w 2023 van 9 naar mijn mening nog wel het aanhouden waard.

Kwartaalcijfers
In $ mrd 2021 (Q2) 2021 (Q1)
Omzet 19,3 16,2
Ebitda 5,1 3,2
Nettowinst 4,0 2,3

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!