Updates

Aandelen Internationaal

Exxon Mobil

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Exxon Mobil

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Opinie Stephen Hendriks, 29 jul 2021 09:00

De zichtbare hand van China

0 0 Leestijd ongeveer

De ‘onzichtbare hand’, geïntroduceerd door de Schotse achttiende-eeuwse filosoof Adam Smith, is een van de bekendste economische uitdrukkingen. Het begrip staat – in latere en misschien niet altijd even correcte interpretaties van Smith’s frase – symbool voor de voordelen van de vrije markt, de basis van het westerse kapitalistisch systeem.

In China zijn de zaken anders geregeld. Daar wordt het economisch systeem niet door een onzichtbare, maar meer door een harde en uiterst zichtbare hand bestuurd. Die hand deelt soms forse klappen uit, die ook westerse beleggers voelen, zo werd deze week pijnlijk duidelijk. In de afgelopen week daalden bijvoorbeeld de aandelen van drie Chinese educatieve bedrijven met een Amerikaanse beursnotering met 64 tot 71%.

Eerder dit jaar had de Chinese president Xi Jinping zich al kritisch uitgelaten over deze sector, die ouders op hoge kosten zou jagen voor de opleiding van hun kind. Afgelopen weekend werd duidelijk dat dit geen loos dreigement was. De Chinese overheid paste de regels voor de sector rigoureus aan en bepaalde dat grote delen van de activiteiten van deze educatieve bedrijven op ‘non-profit’-basis uitgevoerd moeten worden.

Tencent

Nu staan Chinese educatieve uitgevers misschien niet erg helder op de radar van westerse – particuliere – beleggers, maar stevig overheidsingrijpen blijft niet beperkt tot deze wat obscure sector. Dat is al langere tijd duidelijk, maar beleggers raakten daar deze week nog eens extra van doordrongen. Zo zet Tencent tijdelijk nieuwe aanmeldingen voor de populaire WeChat-app stop om aan ‘alle relevante wetten en regels te voldoen’.

Ook werd het bedrijf gedwongen afstand te doen van exclusieve muziekrechten. De koersen van Tencent – en afgeleid daarvan ook die van grootaandeelhouder Prosus  – en andere Chinese technologiereuzen als Alibaba en Baidu kregen deze week opnieuw flinke klappen. Ook de koers van maaltijdbezorger Meituan kwam onder zware druk als gevolg van nieuwe regelgeving.

Hoe nu verder?

De afgelopen maanden hebben wij verschillende ‘China-beleggingen’ aanbevolen: individuele aandelen, maar ook meerdere ETF’s. Het recente Chinese overheidsingrijpen en de invloed daarvan op de koersontwikkeling van deze beleggingen vragen om een reactie van onze kant. Niet in de vorm van een bijna paniekerige druk op de verkoopknop maar, zoals u van ons gewend bent, in de vorm van een goed onderbouwde analyse. Het resultaat daarvan vindt u in het omslagartikel van volgende week.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.