Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Advies Peter Schutte, 12 jul 2021 17:16

Bieding op DPA onder vuur

0 0 Leestijd ongeveer

Een activistische aandeelhouder van DPA wil meer informatie over het bod van €1,70 per aandeel, dat Gilde op de detacheerder heeft uitgebracht. Intussen lijkt de deal al bijna rond.

Op 1 maart van dit jaar deed Gilde een bod op DPA van €1,70 per aandeel. De detacheerder zou daarmee op €79,8 mln worden gewaardeerd. Dat is te weinig, aldus de activistische aandeelhouder Recalcico Beheer bij monde van oprichter Frans Faas. Het bestuur is weliswaar akkoord gegaan met de prijs, maar Faas betoogt dat de bestuurders zijn gepaaid met opties. Bovendien kunnen zij participeren in het bod, waardoor ze eigenlijk baat hebben bij een lage overnameprijs. Faas is van mening dat Gilde de bieding te weinig cijfermatig onderbouwt.

Gilde heeft zelf al 16,9% van de aandelen DPA in bezit en 66,4% van de overige grootaandeelhouders is voor het bod. Gilde heeft vooraf al laten weten dat indien aandeelhouders op 16 juli 2021 instemmen met een zogeheten activa-passiva-transactie, de minimale aanvaardingsdrempel zal worden verlaagd van 95 naar 80% en de deal dus geëffectueerd kan worden. Gilde trekt dan alle activiteiten uit DPA in ruil voor geld. Met dat geld kunnen dan ook de aandeelhouders worden uitbetaald die tegen het bod zijn. Gilde heeft dus al genoeg aandelen achter zich om de overname door te zetten. Recalcico Beheer zoekt medestanders, maar heeft eigenlijk geen vuurkracht meer.

Over bod valt te twisten

De biedprijs van €1,70 per aandeel ligt slechts 7,6% boven de slotkoers van de laatste handelsdag voor het bod. Dat is laag, maar heel goed draait DPA niet en verdere groei wordt belemmerd door financieringsproblemen. Dat maakt de onderhandelingspositie er niet sterker op. Het bod komt neer op tien maal de winst over 2019. Dat is redelijk voor een cyclisch bedrijf. Het bod is zeker geen vetpot voor de minderheidsaandeelhouders, maar heel slecht is het ook niet. DPA bood de laatste tijd ook geen dividend meer.

De biedingstermijn loopt tot uiterlijk 28 juli. Eerder had ik al geadviseerd de stukken aan te bieden en naar andere kansen te zoeken. Dat advies blijft van kracht. Ik verwacht niet dat Gilde ineens een hogere prijs gaat neerleggen voor DPA. Het zal dan voor die activa-passiva-constructie gaan.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ