Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 6 jul 2021 09:22

Adyen is klaar voor een nieuwe spurt

0 0 Leestijd ongeveer

De sterke marktpositie van Adyen geeft het bedrijf een goede positie om te profiteren van het economisch herstel. De publicatie van de halfjaarcijfers kan de mooie vooruitzichten in de schijnwerpers zetten.

De laatste cijferpresentatie van Adyen is alweer een tijdje geleden. In tegenstelling tot vorig jaar, kwam de onderneming namelijk dit jaar niet met een update over het eerste kwartaal. Het volgende bericht komt op 19 augustus, als Adyen de halfjaarcijfers bekendmaakt.

Hoewel Adyen minder de aandacht trekt dan in 2020, zet de onderneming operationeel goede stappen. Zo werd half juni een bankvergunning in de Verenigde Staten verkregen, waarmee Adyen meer mogelijkheden krijgt om het Amerikaanse dienstenpakket uit te breiden. Overigens is, anders dan bij veel andere fintech-bedrijven, verbreding van het productassortiment geen speerpunt in de strategie. De onderneming richt zich in de eerste plaats op het binnenhalen van grote klanten en op het winnen van marktaandeel in nieuwe regio’s. Daartoe werd in de eerste jaarhelft lokale dienstverlening opgestart voor het wereldwijde betaalplatform in Japan en de Verenigde Arabische Emiraten.

Focus als voordeel

De focus op multinationals maakt de onderneming minder zichtbaar dan fintech-ondernemingen die op de consumentenmarkt opereren, zoals PayPal. Een gunstige eigenschap van het marktsegment waarin Adyen actief is, is echter dat het snel marktaandeel kan winnen. Veel andere ondernemingen, zoals Stripe, richten zich juist op de markt voor kleine en middelgrote bedrijven. Daarbij komt dat de drempel om over te stappen naar een ander betaalplatform behoorlijk hoog ligt. Een goed voorbeeld is de wijze waarop veilingwebsite eBay de overstap maakte naar het Nederlandse bedrijf. Deze grote klant werd onder meer overgehaald met een (voorwaardelijk) belang in Adyen. Het duurde alles bij elkaar ruim drie jaar voordat eBay volledig was overgestapt naar het nieuwe betaalplatform.

Advies op aandeel Adyen

Hoewel de strijd in het middensegment meer in de schijnwerpers kan komen te staan door een mogelijke beursgang van Stripe, is de marktpositie van Adyen voorlopig behoorlijk sterk. In combinatie met het opengaan van de economie en het heropstarten van de voor Adyen belangrijke reissector, kan de onderneming zich opmaken voor een sterk tweede halfjaar. De waardering weerspiegelt die vooruitzichten: het aandeel wordt verhandeld voor een forse 40 à 50 maal de verwachte winst voor 2024. Desondanks geeft het vooruitzicht dat het groeipad naar verwachting eerder opwaarts dan neerwaarts bijgesteld gaat worden, de doorslag om het advies te verhogen naar ‘kopen’.

Grillige jaarhelft
Na een koersstijging van 160% in 2020 heeft Adyen in de eerste helft van 2021 pas op de plaats gemaakt. Een belangrijke reden is een verschuiving in het beleggerssentiment. In veel regio’s is de economie in de eerste jaarhelft flink versneld. Bedrijfswinsten namen snel toe, zodat beleggers die op zoek zijn naar snelle winstgroei nu veel keuze hebben. Daar komt bij dat een oplopende inflatie de vrees voor renteverhogingen aanwakkert, want toekomstige winsten zijn minder waard als ze teruggerekend worden aan de hand van een hoger rentetarief. Voorlopig laat een eerste rentezet echter nog minstens een jaar op zich wachten, terwijl de winst nu al snel groeit: naar verwachting met bijna 150% naar iets minder dan €200 mln in de eerste jaarhelft. Als echte groeiaandelen op de beurs weer aan populariteit winnen en de halfjaarcijfers niet tegenvallen, kan Adyen een mooie inhaalslag maken.
In €mln 2021 (t) 2020
Netto-omzet 1000 659
Ebitda 600 378
Nettowinst 450 241

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!