Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Opinie Jeff Thijssen, 3 jun 14:00

Denken als een voetbalcoach

0 0 Leestijd ongeveer

‘Geld maakt niet gelukkig, maar gelukkig heb ik geld’, zo luidt een bekende uitspraak van Dick Advocaat. ‘De Kleine Generaal’ nam vorige week geëmotioneerd afscheid als clubtrainer en bezorgde daarmee menig voetballiefhebber even kippenvel.

Voetbal is een populaire sport en er zijn veel overeenkomsten te vinden met beleggen. Een belegger gaat namelijk net als de topteams voor de winst en speelt ook direct mee op het hoogste niveau. Voor met name de startende belegger kan dit in het begin nogal overweldigend zijn. Het idee om uw portefeuille te beheren als een voetbalcoach biedt mogelijk wat rust.

Advocaat stuurde bijvoorbeeld nooit twee keepers en negen middenvelders het veld op, maar koos altijd voor een evenwichtig team. Beginnende beleggers doen er verstandig aan om wat cash ‘op doel’ te houden, geld dat kan worden gebruikt om tegenvallers en beurscorrecties op te vangen.

De verdediging

Bent u al op leeftijd, dan worden in de verdediging in plaats van defensieve aandelen vaak veilige obligaties opgenomen. Een vuistregel door de jaren heen daarbij was dat u uw leeftijd procentueel in obligaties belegde. De lage rentes hebben er echter voor gezorgd dat beleggen in obligaties niet meer zo aantrekkelijk is. Als ik met pensioen zou zijn, zou ik er voor kiezen om de boel achterin dicht te timmeren zoals AC Milan dat in het verleden deed met Jaap Stam, Alessandro Nesta, Marcos Cafú en Paolo Maldini. Dan kunt u niet om opties heen.

Een interessante strategie voor de laatste linie is de zero-cost collar optiestrategie. U koopt dan een aandeel en een putoptie. Door de put tegelijkertijd te financieren met het schrijven van een calloptie geeft u een gedeelte van het opwaarts potentieel weg, maar daar staat tegenover dat het verlies beperkt blijft bij een flinke correctie.

Middenveld en voorhoede

Op het middenveld kunt u verschillende aandelen-ETF’s overwegen. Ook holdings zoals het Nederlandse HAL Trust en het Belgische Sofina verdienen hier een plek. De plekken die overblijven kunnen worden aangevuld met winstgevende bedrijven.

In de spits geef ik de voorkeur aan snelgroeiende bedrijven en voor opties. De veelzijdigheid van dit beleggingsinstrument zorgt ervoor dat het naast defensief ook offensief kan worden ingezet voor scorend vermogen. Vergeet ook niet de cryptomunten. Kijk daarbij wel kritisch naar wat u koopt en houd er rekening mee dat een spits soms een tijd het net niet weet te vinden – of zelfs onverwacht met vervroegd pensioen kan gaan, zoals Marco van Basten.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.