Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

ING | Aluminium gaat een nieuw tijdperk in

0 0 Leestijd ongeveer

In het afgelopen decennium is de aluminiumcapaciteit in China snel gegroeid. Het land is nu de grootste producent van primair aluminium. Maar de transitie naar een energieneutrale economie komt volgens ING met gevolgen.

Doordat ook China CO2-neutraal wil worden, zet dit de productiegroei van met name primair aluminium volgens ING onder druk. In 2020 bedroegen de totale koolstofdioxide-emissies voor het smelten van primair aluminium 420 miljoen ton. De China Nonferrous Metals Industry Association (CNIA) heeft nu voorlopig als doel gesteld om de uitstoot rond 2024 zijn hoogtepunt te laten bereiken op 460 miljoen ton, om deze vervolgens tegen 2040 met 40% te hebben teruggebracht.

Deze doelstelling is volgens ING gebaseerd op de verwachting dat de industrie dankzij technologische innovaties de uitstoot weet te reduceren en daarnaast het gebruik van duurzame energie toeneemt. De langetermijndoelstellingen impliceren ook een snellere groei van de secundaire aluminiumproductie, aangezien de energie en uitstoot voor de productie van gerecycled aluminium 5% lager liggen dan voor primair aluminium.

Productiegroei op korte termijn

Op korte termijn voorziet ING dat de productiegroei voor primair aluminium in China op jaarbasis niet 7 maar 5% zal bedragen. Dit komt enerzijds door productieverlies als gevolg van vertraagde projecten en anderzijds de trek van smelterijen over de afgelopen jaren naar de provincie Yunnan, waar ze profiteren van de schonere en goedkopere waterkracht in deze regio.

Recent is smelterijen gevraagd om het piekstroomverbruik met 10% te verminderen vanwege een tekort aan steenkool en het historisch lage niveau van regenval in het land. Dit verhoogt volgens ING het risico dat er niet voldaan kan worden aan de groeidoelstelling van de aluminiumproductie, zeker wanneer de energievraag verder toeneemt.

Aluminiumconsumptie op lange termijn

Aan de andere kant rekent ING erop dat de aluminiumconsumptie in China de komende jaren hoog zal blijven. Het aluminiumverbruik in een traditionele markt, zoals de transportsector, zal naar verwachting stijgen door een toename van het aantal Chinese elektrische voertuigen. Daarnaast zou China’s focus op duurzame energie uit onder meer zonnepanelen moeten leiden tot een sterke groei van de vraag naar aluminiumlegeringen.

Als gevolg daarvan verwacht ING dat de Chinese markt een aluminiumtekort zal hebben en dit richting 2025 alleen maar verder toeneemt. Daardoor zal het land wellicht primair aluminium en legeringen blijven importeren. Verder denkt ING dat de export van halffabricaten in 2019 zijn hoogtepunt heeft bereikt en er hierna een gestage daling is ingezet. Dit duidt erop dat China waarschijnlijk zal concurreren met de rest van de wereld om het overschot op de markt op te vangen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.