Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Opinie Karel Mercx, 28 mei 14:00

Vergis je niet in China

0 0 Leestijd ongeveer

De gemiddelde wereldwijde beleggingsportefeuille bestaat voor slechts 0,6% uit Chinese A-aandelen. Als reden ervoor wordt vaak gegeven dat de kans op fraude bij Chinese bedrijven groter is dan bij Amerikaanse bedrijven. In mijn column van deze week wil ik uitleggen waarom dit beeld niet klopt.

De aandelenmarkt van de Verenigde Staten is een kapitalistische markt. Dit impliceert dat het in principe geen probleem is als slechte bedrijven aandelen willen verkopen aan beleggers. Eigen verantwoordelijkheid staat in de Verenigde Staten hoog in het vaandel, en wie zijn geld wil weggooien aan rommel verdient wat hij krijgt. De Chinese aandelenmarkt, daarentegen, is paternalistisch: goede bedrijven zijn welkom en slechte bedrijven gaan maar ergens anders naar toe.

Het is daarom niet toevallig dat er juist zoveel fraude is bij Chinese bedrijven die via een ADR in de Verenigde Staten staan genoteerd. Dit zijn voor een substantieel deel bedrijven die niet voldoen aan de hoge standaarden van de Chinese toezichthouder. Dit komt goed tot uiting in de groei van de winst per aandeel. In de afgelopen vijftien jaar bedroeg de groei hiervan voor Chinese A-aandelen 15% per jaar. Voor de overige Chinese aandelen was dat slechts 9%.

Wat is een goed Chinees bedrijf?

Een goed bedrijf is in de ogen van de Chinese toezichthouder een bedrijf dat geen geld verliest. Duikt een bedrijf in zijn jaarraportage wel in de rode cijfers, dan komt de toezichthouder kijken wat er aan de hand is. Bij twee opeenvolgende verliesjaren wordt het bedrijf onder speciaal toezicht geplaatst. Dit betekent dat er allerlei beperkingen gelden, zoals een verbod op het beleggen met geleend geld. Na een derde verliesjaar op rij verdwijnt het bedrijf van de beurs. Vergelijk dat eens met de Verenigde Staten. Van elke vijf bedrijven in de S&P500, is er één waarbij de rentelasten de winst overstijgen.

Met haar strenge beleid zorgt de Chinese toezichthouder ervoor dat Chinese bedrijven massaal winsten boeken die onder de werkelijke winsten liggen. Deze reserves worden gebruikt als het tegen zit. Het gevolg hiervan is dat Chinese beursgenoteerde bedrijven zelden verliezen boeken.

Goedkoper

Chinese aandelen zijn bovendien een stuk goedkoper dan Amerikaanse aandelen. De Shiller k/w in China is 19, precies de helft van de 38 in de Verenigde Staten. En feitelijk is het verschil nog veel groter door de boekhoudverschillen. Daarnaast groeiden de winsten van Chinese A-aandelen de laatste vijftien jaar drie keer zo snel als die van Amerikaanse aandelen.

De komende tien jaar zullen Chinese A-aandelen ongetwijfeld ook een hoger rendement laten zien dan Amerikaanse aandelen. De extreme onderweging van Chinese A-aandelen is op z’n zachtst gezegd opvallend te noemen.

 

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!