Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Just Eat Takeaway I Op zoek naar duidelijkheid

0 0 Leestijd ongeveer

De koers van het aandeel Just Eat Takeaway staat ondanks mooie groeicijfers al geruime tijd onder druk. Duidelijkheid over de overname van het Amerikaanse Grubhub door Just Eat Takeaway kan hier mogelijk verandering in brengen.

Het aandeel Just Eat Takeway (JET) staat year-to-date op een verlies van 19,2%. Het is daarmee vooralsnog het slechtst presterende aandeel binnen de AEX-index en dat is opvallend. De cijfers over het eerste kwartaal waren namelijk zeker niet slecht en dat is wellicht een understatement. Het bedrijf verwerkte in totaal 200 miljoen orders,  een toename van 79% vergeleken met de eerste drie maanden van 2020. Daarbij wist het ook goede zaken in het Verenigd Koninkrijk te doen, waar de ordergroei maar liefst 96% bedroeg.

In een toelichting liet het management weten tevreden te zijn met het marktaandeel dat JET in het VK wint ten opzichte van haar belangrijkste concurrenten. Ook in Nederland (+53%) en Duitsland(+77%), waar het bedrijf de belangrijkste speler is en winstgevend is, nam het aantal orders flink toe en dat is een zeer positieve ontwikkeling. Met de winsten die JET in Nederland en Duitsland weet te genereren kan het concern namelijk haar groeiplannen in het VK verder financieren.

Grubhub

Het is voor beleggers vooralsnog wachten op betere tijden. Wellicht kan het aandeel van de maaltijdbezorger na 10 juni weer wat herstellen van de forse daling dit jaar. Op die dag zullen de aandeelhouders van het Amerikaanse Grubhub namelijk stemmen of ze akkoord gaan met het bod in aandelen dat JET vorig jaar deed (per aandeel Grubhub ontvangen beleggers 0,6710 aandeel JET).

Of de aandeelhouders akkoord zullen gaan, is nog onduidelijk. Een jaar geleden, op het moment van het bod, noteerde JET nog €98,60. De slotkoers van dinsdag lag op €74,81 per aandeel. Kaper op de kust is wellicht concurrent Uber Eats.

Aandeel Just Eat Takeaway blijft op kopen

Duidelijkheid zal er naar mijn inschatting in ieder geval toe leiden dat de openstaande shortposities in het aandeel wat zullen afnemen. JET is in Nederland momenteel het meest geshorte aandeel. De totale shortpositie bedraagt 12,83% van de uitstaande aandelen en dat drukt de koers. Net als mijn collega’s die hier eerder aandacht besteedden aan JET ben ik te spreken over de gang van zaken bij het bedrijf.

JET heeft goede papieren om met name in Europa tot de toekomstige winnaars te behoren van de snel groeiende Food delivery markt. Het koopadvies voor het aandeel Just Eat Takeaway blijft dan ook van kracht.

Ontwikkelingen Prosus zorgen voor fantasie
Naast JET zit ook Prosus via verschillende belangen in de Food delivery markt. De recente verkoop door Prosus van een deel van haar aandelen Tencent leverde het bedrijf ruim €12 mrd op en dat zorgt voor fantasie in het aandeel JET. Een verdere diversificatie bij Prosus kan er namelijk toe leiden dat Prosus mogelijk in de toekomst een belang neemt in JET.

Ook een bod op het Braziliaanse iFood, waar beide bedrijven een gezamenlijk belang in hebben, is niet uit te sluiten. Ceo Jitse Groen van JET liet eerder dit jaar al weten reeds een bod te hebben afgewezen van €2,3 mrd. Daarbij werd de naam van de bieder niet bekendgemaakt. Mocht het belang in het Braziliaanse iFood daadwerkelijk worden verkocht dan kan dit een positieve invloed hebben op de beurskoers. JET heeft namelijk eerder aangegeven bij verkoop een aanzienlijk gedeelte van de opbrengst te gebruiken om eigen aandelen in te kopen.

BESTELLINGEN BIJ JET
In miljoenen kw1 2021 kw1 2020
Verenigd Koninkrijk 63,8 32,6
Duitsland 39,2 22,2
Canada 27,6 14,1
Nederland 15,3 10
Rest wereld 54,2 33,1

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!