Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Opinie Karel Mercx, 18 mei 13:29

Minder winst, sneller herstel

0 0 Leestijd ongeveer

Vorige week liet ik aan de hand van Coca-Cola zien dat inflatie in de jaren zeventig zelfs voor de aandelen van de mooiste bedrijven kon resulteren in grote verliezen. Zelfs over een periode van tien jaar kan het dus voorkomen dat aandelenrendementen geen afspiegeling zijn van bedrijfsprestaties.

De tweede belangrijke oorzaak voor verliezen op de aandelenmarkten is waardering. Zo nam de omzet van de honderd grootste Amerikaanse technologiebedrijven tussen 2000 en 2010 met 160% toe en de winstgevendheid zelfs met 263%. Maar terwijl de techbedrijven geld als water verdienden, verloren beleggers over deze periode de helft van hun inleg. Het moge duidelijk zijn: inflatie en waardering mogen niet genegeerd worden. 

Vorige week vertelde ik op deze plek waarom de gelijk gewogen SPW-index een betere index voor Amerikaanse aandelen is dan de S&P500. Daarbij gaf ik toen als argument dat de stabiliteit van de SPW groter is, en deze week voeg ik daar nog een reden aan toe: een minder zware weging in technologie. Momenteel betaalt de techsector van het gehele bedrijfsleven de minste belasting. Dit zal de komende jaren worden gecorrigeerd, waardoor toekomstige winsten naar beneden zullen gaan. Daarnaast zal de inflatie oplopen, waardoor de waarde van de toekomstige winsten lager zal worden. En dat kan jaren duren, want zoveel tijd is er doorgaans met een proces van sectorrotatie gemoeid.

Een blik op de laatste sectorrotatie laat zien wat er kan gebeuren. In de Russell 1000 Value Index zitten de aandelen van bedrijven met de laagste verhouding tussen koers en boekwaarde. De hoogste koersen van deze index uit de jaren 2000, 2001, 2002, 2003 en 2004 waren als volgt: 601, 611, 581, 578 en 656. Voor de AEX, die net als nu een zware weging had in technologie, waren de koersen over deze zelfde periode: 703, 649, 318 346 en 366. 

De hoogste stand van de AEX was in 2004 nog altijd 50% lager dan die in 2000, terwijl de Russell1000 Value Index alweer nieuwe records neerzette. Dit gebeurde ook vele malen in 2005, 2006 en 2007. Maar waarom kies ik dan voor de SPW en niet voor de Russell 1000 Value Index? Simpel: ik kan het ook mis hebben. De rente kan weer naar beneden. De inflatie kan naar beneden. Belastingplannen kunnen niet doorgaan en technologie kan weer domineren.

Als dit gebeurt, is de Russell-index ineens niet zo aantrekkelijk meer, maar zit je met de SPW nog altijd redelijk goed. In de drie jaar voordat de sectorrotatie begon, op 1 september 2020, had de SPW een rendement van 28% en de S&P500 van 51%. Minder winnen in een positief klimaat en veel sneller nieuwe all time highs neerzetten als het even tegen heeft gezeten is een aantrekkelijke verhouding tussen risico en rendement. Daarom is de SPW voor mij favoriet.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!