Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
houden
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 14 mei 14:39

Advieswijziging | Pharming verwerkt flinke omzetdreun

0 0 Leestijd ongeveer

In het eerste kwartaal is de omzet van Pharming stevig gedaald. Het nieuws zette het aandeel flink lager, de kans is echter groot dat deze tegenvaller een incident is in plaats van een structurele omslag.

Pharming is in de financiële verslaglegging dit jaar overgestapt van de euro naar de dollar. Het biotechbedrijf boekt namelijk het overgrote deel van de omzet op de Amerikaanse markt, waar zich een felle terugval aftekende. Een belangrijke reden is dat veel gebruikers van HAE-middel Ruconest in het vierde kwartaal hun medicatie vervroegd bestelden om een voorraad te hebben in tijden van corona. Ook speelt mee dat veel artsenpraktijken tijdelijk werden gesloten door de pandemie, zodat er een vertraging optrad bij het uitschrijven van herhaalrecepten.

Per saldo lag de omzet van $43,6 mln 20% lager dan een jaar eerder. Het operationele resultaat nam zelfs met 71% af naar $6,3 mln. Behalve door de flink lagere omzet, werd die daling ook veroorzaak door hogere kosten. Zo investeerde de onderneming $2,7 mln in voorbereidingen van de lancering van Leniolisib. Naar verwachting kan dit van Novartis overgenomen middel eind 2022 worden geïntroduceerd.

Herfinancieringswinst

Onderaan de streep viel de nettowinst met slechts 9% terug naar $8,5 mln. Het was volledig te danken aan een herfinancieringswinst van $6,6 mln dat die daling niet veel groter uitpakte. Pharming heeft vorig jaar een lening afgelost en een converteerbare obligatielening uitgeschreven met een veel lagere rente. Daarnaast profiteerde het bedrijf van wisselkoersschommelingen.

De omvang van de omzetdaling was een flinke tegenvaller, maar de koersdaling van 10% overtrokken. Het bedrijf geeft al enkele jaren duidelijk aan dat de inkomsten van kwartaal tot kwartaal sterk kunnen fluctueren. Voor de rest van 2021 verwacht Pharming een terugkeer naar omzetgroei. Het is zaak dat er naast Ruconest een tweede inkomstenbron komt, zodat er een omslag gemaakt wordt naar structurele omzetgroei. Mogelijk gebeurt dat door de overname van Leniolisib of via een overname, waar Pharming al enige tijd naar speurt.

Aandeel Pharming naar ‘houden’

Rekening houdend met de kaspositie van ruim $200 mln betalen beleggers iets meer dan 12 maal de winst. Die waardering vormt echter pas een interessant instapniveau zodra twijfels over het groeipotentieel worden weggenomen. In afwachting van een overname of een andere zet, wordt het advies op het aandeel Pharming bijgesteld naar ‘houden’.

Pharming in cijfers Q1 2021 Q1 2020
Omzet $43,6 mln $54,5 mln
Operationeel resultaat $6,3 mln $21,5 mln
Nettowinst $8,5 mln $9,3 mln

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!