Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Advies Stephen Hendriks, 5 mei 2021 10:11

Thermo Fisher werkt aan toekomst na corona

0 0 Leestijd ongeveer

Het coronavirus heeft veel extra, maar grotendeels niet terugkerende omzet opgeleverd voor Thermo Fisher Scientific. Nu volgt het ‘post-coronatijdperk’.

De eerstekwartaalcijfers van Thermo Fischer Scientific waren spectaculair goed. Het medisch-technologiebedrijf is een van de bedrijven die baat hebben gehad van de uitbraak van het coronavirus. Bijna een derde van de omzet in het eerste kwartaal – zo’n $2,9 mrd – kwam uit coronatesten en producten en diensten waarmee vaccins en therapieën tegen het virus worden ontwikkeld. Thermo Fisher verhoogde dan ook de omzet-en winstverwachtingen voor het lopende jaar en rekent voor 2021 nu op een $0,35 hogere winst per aandeel van $21,97, aangepast voor onder andere amortisatie van immateriële activa, en een $550 mln hogere omzet van $35,6 mrd.

Toch daalde het aandeel na de cijferpresentatie. Dat heeft te maken met de onzekerheid over 2022 en verder. Vanaf dat jaar verliest Thermo Fisher naar verwachting niet alle, maar wel een flink deel van de verwachte ‘corona-omzet’ van $7,2 mrd uit 2021. Gezien de hoge winstmarges op deze omzet dreigt daarmee een negatief effect op de winst per aandeel van mogelijk $5,70-6,00. Dit zijn echter zeer grove schattingen, er is nog veel onduidelijkheid over de ontwikkeling van de corona-omzet in 2022.

Een deel van het negatieve effect wordt gecompenseerd door de groei van de bestaande ‘niet-corona-activiteiten’, waar Thermo Fisher flink in investeert. Daarnaast heeft de onderneming vorige maand PPD overgenomen voor $17,4 mrd (plus $3,5 mrd schuld). PPD begeleidt de klinische testen van farmaceuten en biotechbedrijven naar nieuwe medicijnen en is een prima aanvulling op de activiteiten van Thermo Fisher. De overname moet eind dit jaar zijn afgerond en in de eerste twaalf maanden $1,40 aan de winst per aandeel van Thermo Fisher gaan bijdragen.

Advies op het aandeel Thermo Fisher

Autonome groei en PPD kunnen het wegvallen van de uitzonderlijke coronawinsten echter niet volledig compenseren. Daardoor zal de winst per aandeel in 2022 en mogelijk 2023 lager uitkomen dan dit jaar. Ik verhoog mijn winsttaxatie voor 2021 tot $22,00 en ga voor 2022 uit van $19,00-20,00. Dat correspondeert met een k/w van 21,3 voor 2021 en zo’n 24 voor 2022. Maar Thermo Fisher heeft de coronabaten aangegrepen om te investeren en te acquireren om zijn marktpositie te versterken. Het aandeel Thermo Fisher blijft daarom aantrekkelijk voor de lange termijn. Ik handhaaf het koopadvies.

De auteur heeft een positie in Thermo Fisher Scientific.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!