Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden

Is een grondstoffensupercyclus op komst? | KBC Group

0 0 Leestijd ongeveer

De recente stijging van de grondstoffenprijzen heeft de discussie aangewakkerd over de komst van een grondstoffensupercyclus. KBC Group denkt dat dit te voorbarig is, omdat niet alle grondstoffen zullen profiteren van de energietransitie.

In de eerste maanden van dit jaar waren er aanzienlijke prijsstijgingen voor energie, metalen en landbouwgrondstoffen, wat volgens KBC Group toegeschreven kan worden aan ten minste drie belangrijke factoren. Allereerst wijzen de analisten op het wereldwijde economische herstel na de pandemie, waarbij China als grootste consument van een breed scala aan grondstoffen een voortrekkersrol vervulde.

Tegelijkertijd voeden de coronavaccins het optimisme en heeft dit een bijzonder positief effect op de grondstoffenprijzen. Verder zijn veel beleggers in toenemende mate op zoek naar reële activa om zich in te dekken tegen een stijgende inflatie, zegt KBC.

Langetermijntrend

Sommige beleggers houden zelfs rekening met een nieuwe supercyclus. Dit is een langere periode waarin een breed scala aan grondstoffenprijzen aanzienlijk boven hun langetermijntrend uitstijgen. Sinds het begin van de vorige eeuw zijn er volgens KBC Group vier volledige grondstoffensupercycli geweest. De eerste viel samen met de industrialisering van de VS rond 1900, terwijl de tweede het resultaat was van de wederopbouw in Europa en Japan na de Tweede Wereldoorlog. De derde supercyclus weerspiegelde vooral de energiepiek in de jaren zeventig. De meest recente supercyclus begon eind jaren negentig door het snelle tempo van de industrialisering en verstedelijking in China en duurde tot de wereldwijde financiële crisis in 2008.

De vraag is nu of Covid-19 zal leiden tot de volgende grondstoffenhausse. Het robuuste economische herstel na de pandemie wordt gedreven door massale budgettaire stimuleringsmaatregelen in alle grote economieën, waarvan een aanzienlijk deel naar de groene transitie zal gaan. De ambitieuze klimaatdoelstellingen van zowel de VS, de EU als China zullen volgens KBC Group een flinke impuls geven aan de vraag naar grondstoffen die nodig zijn voor de bouw van de infrastructuur voor hernieuwbare energie.

Te vroeg voor de grondstoffensupercyclus

De analisten zien dan ook tekenen van een ‘secular bull market’ voor grondstoffen, maar denken dat het voorbarig is om nu al te spreken van een nieuwe, volwaardige supercyclus. De energietransitie heeft het potentieel om de vraag naar grondstoffen structureel te laten toenemen, maar afgewacht moet worden hoe sterk de impact op de vraag feitelijk zal zijn. Zelfs als de overgang leidt tot een ongewoon sterke vraagstimulans zullen immers niet alle grondstoffen daar evenredig van profiteren. Waar sommige industriële metalen als aluminium of kobalt zich lijken op te maken voor een ijzersterk decennium, denkt KBC Group dat fossiele brandstoffen waarschijnlijk niet zullen profiteren van de structurele groeigolf die volgt uit de groene transitie.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!