Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Opinie Stephen Hendriks, 29 apr 2021 09:00

Euforie op de liquiditeitsgolf

0 0 Leestijd ongeveer

Het cijferseizoen is deze week echt goed op gang gekomen en bedrijven liggen over het algemeen keurig op schema om de verhoogde winsttaxaties van analisten meer dan in te lossen. Inmiddels heeft bijna een kwart van de bedrijven uit de S&P500 de kwartaalcijfers bekendgemaakt.

Volgens indexaanbieder Standard & Poor’s (S&P) wist liefst 82% daarvan de gemiddelde analistenverwachting te verslaan. Normaal gesproken – maar wat is normaal aan dit cijferspel – presteert ruim 71% van de bedrijven beter dan analisten verwachten, zo blijkt uit data van S&P die teruggaan tot 2013.

De stemming op de financiële markten is dan ook opperbest. De belangrijkste Amerikaanse en Europese aandelenindices staan op of dichtbij de hoogste stand ooit en het aantal IPO’s en hun omvang is dit jaar opvallend groot. Ook op de grondstoffenmarkt worden onder meer door hout en ijzererts nieuwe records aangetikt terwijl de koperprijs ook weer richting de hoogste stand ooit gaat.

De ontwikkelingen op de markt voor bedrijfsobligaties staan doorgaans wat minder in de belangstelling, maar hier was de stemming eveneens uitbundig. De fraaiste illustratie daarvan was begin deze week te zien op de markt voor de in dollars uitgegeven risicovolle bedrijfsobligaties. Het effectief rendement van de Bloomberg Barclays Index van dollar-high yieldleningen met een CCC-rating bereikte het laagste niveau ooit. Bedrijven met een CCC-rating zijn slechts enkele stappen verwijderd van wanbetaling. Deze beweging is wel te verklaren.

Eerder deze maand verlaagde kredietbeoordelaar Fitch zijn verwachtingen voor het aantal wanbetalingen in de VS. Fitch ging eerst nog uit van een wanbetalingspercentage van 3,5 maar rekent nu op slechts 2 voor eind dit jaar. Extreme steunmaatregelen van overheden en centrale banken droegen daar volgens de kredietbeoordelaar flink aan bij.

Volgen de wanbetalingen dan later?

Economen van de Bank voor Internationale Betalingen (BIB) vroegen zich afgelopen maand echter af of het uitstel of afstel van wanbetalingen en faillissementen betreft. Het aantal wanbetalingen als gevolg van de coronacrisis is immers achtergebleven bij wat in een dergelijke crisis verwacht mag worden. Ruime toegang tot kredietfaciliteiten heeft wanbetalingen op de korte termijn voorkomen maar bedrijven wel met extra schuld opgezadeld. Volgens de BIB-economen is het dan ook te vroeg om wanbetalingsrisico helemaal af te schrijven.

Voorlopig echter feesten beleggers op de golf van liquiditeiten en zijn gedachten over de hoogte van de rekening voor dit feest naar de achtergrond geschoven.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!