Updates

Aandelen Nederland

Signify

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DPA

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

WDP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Signify

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DPA

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

WDP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Opinie Karel Mercx, 9 apr 14:00

Rekenaars vs dromers | Vertrouwen op obligatiemarkt neemt af

0 0 Leestijd ongeveer

Sinds november ben ik ongekend positief over de beurs. De redenen daarvoor zijn inmiddels wellicht bekend: enorme stimulering door overheden en centrale banken, de coronavaccins die het einde van de pandemie steeds dichterbij brengen en niemand die op de rem trapt.

Dit alles brengt wereldwijde aandelen naar nieuwe records. Hier is afgelopen week nog iets bij gekomen: het bedrag dat gemoeid is met het inkopen van eigen aandelen door Amerikaanse bedrijven heeft een nieuw record bereikt. Het positieve klimaat zal nog wel een tijdje aanhouden, want vertrouwen slaat op de beurs nooit meteen om in paniek.

De zomer van 2007 is een goed voorbeeld van een dergelijke omslag. Er kwamen toen meerdere vastgoedfondsen in de problemen en de kredietcrisis begon. De indices negeerden deze ontwikkeling echter en de S&P500 bereikte in de herfst van 2007 nog nieuwe recordstanden. De paniek kwam pas vijf kwartalen later, toen Lehman Brothers omviel.

Einde aan het feest

Hoe enthousiast ik nu ook ben over de beurs, ik weet dat het feest een keer gaat eindigen. De schuldenberg is daarbij het grootste probleem. Ten opzichte van de economie is er nog nooit zoveel schuld geweest als nu. Daarom volg ik de schuldenzeepbel op de voet. Als er veel schuld is, is het van belang dat de handel in die schuld stabiel is. Als er geen onrust uitbreekt onder degenen die de kredieten hebben verstrekt, is er immers geen probleem.

In hoeverre deze eigenaren van schulden tevreden zijn met de situatie, komt tot uiting in de beweeglijkheid ervan. Wil de eigenaar van de schulden af en is een nieuwe gegadigde bereid om dezelfde prijs te betalen, dan is er geen beweeglijkheid. Wil de eigenaar echter tegen elke prijs van de schulden af, dan beweegt de koers van schuld flink.

De beweeglijkheid van de obligatiemarkt wordt gemeten door de Merrill Lynch Option Volatility Estimate (MOVE). Deze berekent de impliciete volatiliteit van de obligatiemarkt op dezelfde manier als de VIX dat doet voor de aandelenmarkt. Het opvallende aan 2021 is dat de beweeglijkheid van de aandelenmarkt is gedaald met 43% en dat de beweeglijkheid van de obligatiemarkt is gestegen met 40%. Het vertrouwen bij aandelenbeleggers is dus toegenomen en dat bij obligatiebeleggers afgenomen.

Fantaseren over  maximale winst

Obligatiebeleggers zijn vaak de saaie rekenaars. De maximale winst is bij obligaties immers bekend en het kan alleen maar slechter worden als een partij in financiële problemen komt. Bij aandelenbeleggers is er altijd meer fantasie te vinden omdat de maximale winst onbeperkt is. De rekenaars hebben vaak eerder door dat er wat aan de hand is dan de dromers.

De komende periode zijn de risico’s groter dan ze de afgelopen maanden zijn geweest. De instabiliteit op de obligatiemarkt kan immers overslaan naar de aandelenmarkt. Ik blijf enthousiast over de aandelenmarkt, maar ik ben me er tegelijk heel goed van bewust dat het vertrouwen van de mensen die leningen hebben verstrekt aan het afbrokkelen is.


Een deel van dit artikel is niet beschikbaar. Accepteer eerst marketing cookies om de volledige inhoud te bekijken.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!