Updates

Aandelen Nederland

Signify

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DPA

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

WDP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Signify

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DPA

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

WDP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Actueel Jeroen Boogaard, 24 mrt 10:35

Beurzen vandaag | ASML, ASMI, Besi, Avantium

0 0 Leestijd ongeveer

De AEX-index weet zich vanmorgen te onttrekken aan het negatieve sentiment op de Europese beurzen en opende 0,5% hoger op 685,31 punten. Dit is te danken aan stevige koerswinsten voor de chipmachinefabrikanten, na plannen van een nieuwe fabriek bij Intel.

Intel wil voor $20 mrd een nieuwe chipfabriek bouwen in Arizona en daarmee de aanval inzetten op zijn Aziatische concurrenten TSMC en Samsung. Dit nieuws gaf de koersen van ASML, ASMI en Besi vleugels, want de drie chipmachinefabrikanten mogen Intel tot hun klanten rekenen. Dalers zijn te vinden onder de cyclische aandelen en winkelvastgoed, vanwege de verlengde lockdown in een groot aantal Europese landen.

NEDERLAND

Speciaalchemiebedrijf Avantium kwam vanmorgen met de jaarcijfers naar buiten. Het bedrijf boekte een omzet van €13,8 mln, tegen €9,9 mln in 2019. De daling kwam op het conto van de catalyse-activiteiten voor de olie- en gasindustrie, die last hadden van de pandemie. Avantium haalde wel nieuwe subsidies binnen voor in totaal €8,4 mln. Dit bedrag zit niet in de omzet. Mede daardoor liep het nettoverlies iets terug, van €23,5 mln naar €22,8 mln. In tegenstelling tot de eerdere verwachting heeft Avantium echter nog steeds niet de financiering voor de nieuwe FDCA-bioplastic fabriek rond. Met een kaspositie van €26,6 mln kan het bedrijf nog ruim een jaar vooruit. Beleggers houden vertrouwen en reageren mild: de koers noteert vanmorgen 0,75% in de min.

Grootste stijgers AEX/AMX om 09.30 uur:

 • ASMI +5,7%
 • ASML +5,2%
 • Besi +2,9%

Grootste dalers AEX/AMX om 09.30 uur:

 • Unibail-Rodamco-Westfield -2,6%
 • Pharming -1,7%
 • ArcelorMittal -1,6%

EUROPA   

In navolging van de rode koersborden in New York en in Azië zijn ook de Europese beurzen vanmorgen lager van start gegaan. Na een half uur handel staat de Eurostoxx 50 0,35% lager op een stand van 3.813,69. De technologiesector ligt er goed bij, met een fraaie openingswinst voor ASML. Tot de hekkensluiters behoren cyclische aandelen en financials. De Franse oliemaatschappij Total heeft last van de lagere olieprijs en moet 1% inleveren.

 Grootste stijgers Eurostoxx50 om 09.30 uur:

 • ASML +4,7%
 • SAP +0,5%
 • Infineon +0,5%

Grootste dalers Eurostoxx50 om 09.30 uur:

 • Münchener Rück -0,9%
 • Total -1,0%
 • Siemens -0,8%

VERENIGDE STATEN   

De Amerikaanse aandelenmarkt is gisteren met flinke verliezen gesloten. De Dow Jones verloor 0,9%, de breed samengestelde S&P500 eindigde 0,8% lager. Voor de Nasdaq was er een verlies van 1,1%. Hoewel de VS de coronapandemie onder controle begint te krijgen en langzaam de economie heropent, nemen wereldwijd de besmettingen nog steeds toe. Dat drukt ook de stemming op Wall Street.

De olieprijs stond vanwege zorgen over de impact van de lockdowmaatregelen op de vraag wederom sterk onder druk. Een vat WTI daalde met 6,2% naar $57,76 en een vat Brent met 5,9% naar $60,70. Toch vielen de verliezen voor de twee grote Amerikaanse oliemaatschappijen mee: Chevron (-0,5%), Exxon Mobil (-1,2%). Sterkste dalers in de Dow Jones waren cyclische bedrijven. Tot de winnaars behoorden juist defensieve aandelen in de consumentengoederensectoren.

Grootste stijgers Dow Jones:

 • Procter & Gamble +1,85%
 • Walmart +1,18%
 • Coca-Cola +0,76%

Grootste dalers Dow Jones:

 • Dow Inc. -4,34%
 • Boeing -3,97%%
 • Caterpillar -3,43%

Grafiek van de Dag | Basic-Fit

De koers van Basic-Fit bleef ook gisteren onder druk. Met een weekverlies van bijna 14% heeft het aandeel vrijwel zijn gehele jaarwinst weer ingeleverd. Nu er op korte termijn geen versoepelingsmaatregelen zijn te verwachten, blijven de sportscholen van Basic-Fit voorlopig dicht. Niet alleen in Nederland, maar ook in de twee andere belangrijke markten voor het bedrijf Frankrijk en België. Vanmorgen veert de koers iets op, met een winst van circa 1%.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.