Updates

Aandelen Nederland

Signify

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DPA

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

WDP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Signify

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DPA

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

WDP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Opinie Karel Mercx, 19 mrt 14:48

Winst is nog geen rendement

0 0 Leestijd ongeveer

In de economie zijn er trends waarvan de ontwikkeling tientallen jaren kan doorgaan. Denk aan het internet, dat al decennialang groeit in zowel reikwijdte als toepassingen.

Helaas is de beurs geen zuivere afspiegeling van de economie. Soms wordt er rendement naar voren gehaald omdat beleggers erg enthousiast zijn en de waarderingen van aandelen naar (te) grote hoogte stuwen. Soms zijn beleggers ook zeer somber, waardoor de waarderingen van aandelen (te) hard kunnen dalen. Als belegger kan je er uiteraard voor kiezen om puur op de trends af te gaan, zonder rekening te houden met waardering. Dat vergroot echter wel de kans op teleurstellende rendementen.

Een mooi voorbeeld hiervan zien we in de periode 2000 tot en met 2009. Economisch gezien was dit decennium een gouden tijd voor alles wat met technologie en internet te maken had. Elke voorspelling voor het aantal mobiele telefoons en internetaansluitingen werd ruimschoots overtroffen. Technologie- en internet-aandelen behoorden in deze periode echter tot de slechtst mogelijke beleggen. Zo verloren de honderd grootste technologie-aandelen tussen 2000 en 2010 maar liefst 48,3% van hun waarde, inclusief dividend. En dat terwijl de totale omzet van deze bedrijven over dezelfde periode met 166% steeg omhoog en de ebitda zelfs met 263%. Dat is wat er kan gebeuren als beleggers massaal rendement naar voren halen, zoals in de jaren ’90 met technologie-aandelen was gebeurd. Zelfs als de bedrijven waarin je belegt tien jaar lang een heel hoge omzet- en winstgroei laten zien, is het dus nog steeds mogelijk dat je met een negatief rendement blijft zitten.

Momenteel zijn aardig wat van mijn beleggingstips tegengesteld aan de langetermijntrends in de economie. Denk aan olie. Ik weet ook wel dat dit niet de grondstof van de toekomst is, op de lange termijn althans. Maar iedereen is er op dit moment zó van overtuigd dat het olietijdperk bijna ten einde is, dat de waarderingen te laag zijn geworden. Daarom geef ik nu een koopadvies. Tegelijkertijd ben ik de adviezen aan het verlagen voor langetermijntrends in de economie waar ik enthousiast over ben. Zo zie ik bij cryptocurrencies overeenkomsten met het internet in de eerste tien jaar van deze eeuw. Het zou best kunnen dat de ontwikkelingen de komende tien jaar in razend tempo doorgaan, maar dat de prijzen over tien jaar niet hoger staan dan vandaag.

Het kopen van bitcoins was een van mijn beste ideeën van de laatste tijd, maar de kans is groot dat ik het koopadvies intrek als de prijs van een bitcoin nog verder stijgt door het uitdelen van $1400 dollar aan elke Amerikaan, waar de regering-Biden mee bezig is. Elk onderzoek laat namelijk zien dat een gedeelte van dit geld naar speculatie op de financiële markten gaat. En een markt waarin massaal gespeculeerd wordt is geen terrein voor een verstandige belegger.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!