Updates

Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
houden
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
houden
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Analisten Stephen Hendriks, 13 mrt 09:00

Credit Suisse | Er zit leven in de brouwerij

0 0 Leestijd ongeveer

De aandelen van de grote bierbrouwers – AB InBev, Carlsberg en Heineken – stonden de afgelopen maanden wat onder druk. Volgens Credit Suisse is dat het gevolg van een verkeerd beeld van de sector.

Beleggers gaan er volgens Credit Suisse namelijk ten onrechte vanuit dat de bierbrouwers hun prijzen niet kunnen verhogen maar hun kosten wel zien stijgen. Daarmee zou de winstmarge van de brouwers (verder) onder druk komen. Credit Suisse is daar niet bang voor, maar begrijpt wel waar deze wat pessimistische inschatting vandaan komt.

De drie brouwers gaven volgens de bank bij de publicatie van de jaarcijfers namelijk weinig bemoedigende signalen over de ontwikkeling van de kosten, prijs en marge. Vóór de uitbraak van het coronavirus maakten beleggers zich al zorgen over toenemende concurrentie tussen de brouwers, vooral in opkomende landen. De slag om een groter marktaandeel leidde tot prijs- en margedruk.

Marktaandeel

De winstmarge van marktleiders in landen als Brazilië, Nigeria, Rusland en Zuid-Afrika staat al jaren onder druk, waarbij negatieve valuta-effecten ook nog een rol hebben gespeeld. De uitbraak van het coronavirus heeft echter voor grote veranderingen in de biersector gezorgd, waardoor de vooruitzichten voor de verkoopprijzen zijn verbeterd. Prijsverhogingen zijn belangrijk voor de bierbrouwers. Een prijsstijging van 1% leidt tot een 3% hogere winst voor rente en belastingen bij AB InBev en van zelfs 5% voor Carlsberg en Heineken, berekende Credit Suisse, op voorwaarde dat de marketinguitgaven net zo snel stijgen als de omzet en de andere kosten gelijk blijven.

Na corona is de groei van de bierconsumptie in opkomende landen volgens de bank sterk hersteld, met als bijkomend voordeel dat het gevecht om marktaandeel te winnen wat meer naar de achtergrond is verdwenen. Hogere prijzen en minder promotionele uitgaven zijn goed voor de marges van de brouwers.

Aandelen Carlsberg en Heineken koopwaardig

Volgens Credit Suisse zullen Heineken en Carlsberg het meest van deze trends profiteren. De bank sluit niet uit dat Heineken de doelstelling van een operationele marge van 17% in 2023 zal overtreffen. Dat optimisme wordt weerspiegeld in de winstverwachting voor Heineken. Credit Suisse rekent voor 2022 op een 13% hogere winst per aandeel dan de consensustaxatie van €4,04. Het koopadvies voor het aandeel Heineken – met een koersdoel van €103 – blijft dan ook staan.

Ook voor Carlsberg heeft Credit Suisse een koopadvies (koersdoel DKK1100). AB InBev krijgt daarentegen slechts een houdadvies en een koersdoel van €57, mede omdat Credit Suisse vindt dat de schuldafbouw wat traag verloopt.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.