Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
houden
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
houden
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen

Triodos Fair Share Fund | Niet immuun voor corona

0 0 Leestijd ongeveer

Een alternatieve belegging zoals het Triodos Fair Share Fund, dat actief is in de sector van microkredieten, blijft in het huidige beursklimaat interessant. De leningen hebben immers een lage correlatie met de aandelenmarkt.

Een jaar geleden toen de AEX-index nog op 614 punten stond en beleggers zich in Nederland nog geen zorgen maakten over het coronavirus, tipte ik het Triodos Fair Share Fund als investering voor beleggers die zich wilden voorbereiden op een ommekeer van het beursklimaat. De timing van de tip bleek achteraf goed, want niet veel later kregen met name beleggers in aandelen enorme koersdalingen voor hun kiezen.

Outperformance

Op 18 maart 2020, de dag waarop de AEX-index een stand van 404 punten aantikte, bedroeg het verlies voor de hoofdgraadmeter namelijk 34% en het Triodos Fair Share Fund stond slechts 1,8% lager. De duidelijke outperformance lag in lijn der verwachting, omdat de microkredieten waarin het fonds actief is een lage correlatie hebben met aandelen. Desalniettemin heeft de belegging over een periode van 12 maanden met een verlies van circa 5% toch niet het rendement opgeleverd waar ik op voorhand op had gerekend.

2020 werd daarmee het eerste jaar dat het Triodos Fair Share Fund sinds zijn oprichting in 2002 geen positief rendement wist te bewerkstelligen voor de beleggers. Het grote verschil met 2008 – toen het fonds tijdens de financiële crisis wel een positief rendement behaalde – zat hem in het feit dat de coronacrisis de reële economie van bijna alle ontwikkelingslanden tot stilstand bracht. Waardoor zelfs de mooie spreiding van het fonds over ruim 40 verschillende landen de dreun van de pandemie niet volledig kon opvangen.

Vet op de botten

Met name in maart en april vielen de terugbetalingspercentages terug van klanten van de microfinancieringsinstellingen waar het Triodos Fair Share Fund een aandelenbelang in heeft en leningen aan verstrekt. Desalniettemin wisten de microfinancieringsinstellingen op hun beurt wel aan hun verplichtingen aan het Triodos Fair Share Fund te voldoen, omdat deze partijen genoeg vet op de botten hadden. Het negatieve rendement is dan ook voornamelijk tot stand gekomen doordat de vreemde valuta’s waarin het fonds belegt flink daalden ten opzichte van de meer veilige valuta’s als de euro en de Amerikaanse dollar.

Daarnaast daalde ook de waarde van de participaties van het fonds in de microfinancieringsinstellingen, omdat de groeiprojecties van veel instellingen naar beneden moesten worden bijgesteld. Inmiddels zijn in verschillende ontwikkelingslanden de strenge lockdownmaatregelen versoepeld en keren ook de terugbetalingspercentages weer terug naar hun oude niveaus.

Triodos Fair Share Fund blijft mooie toevoeging

Ondanks het tegenvallende rendement het afgelopen jaar en de relatief hoge beheervergoeding van 2,4%, die noodzakelijk is vanwege de uitgebreide due diligence, blijft het fonds een mooie toevoeging voor beleggers die voor een langere periode bescherming willen aanbrengen of specifiek kiezen voor een impactbelegging.

Iedere belegger in het Triodos Fair Share Fund helpt namelijk ondernemers in ontwikkelingslanden met het afsluiten van een krediet en maakt het mede mogelijk dat een grote groep mensen hun spaargeld veilig op een spaarrekening kunnen zetten. Het fonds blijft naar mijn mening koopwaardig en zou de komende jaren een vergelijkbaar resultaat moeten kunnen bewerkstelligen als het gemiddelde jaarrendement van 1,5% in de afgelopen vijf jaar.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.