Research Affiliates | Bitcoin in een bubbel
Pickard kocht zijn eerste bitcoins al in 2013. Overtuigd van de mogelijkheden die de cryptomunt bood om goedkoop en snel geld over te maken, vestigde hij zich in 2017 zelfs als ‘miner’ (iemand die via de computer nieuwe bitcoins ‘delft’). Geplaagd door de regelgeving en de vrije val van de cryptomunt stopte Pickard een jaar later echter alweer met zijn handeltje.
Ondertussen waren er ook andere snelle en tevens goedkopere systemen ontwikkeld om digitaal geld over te maken. Door schade en schande leerde Pickard een van de grote beleggingswijsheden: weet waarin je belegt!
Rol als valuta
Een bitcoin vertegenwoordigt, anders dan een aandeel, geen economische waarde en genereert geen kasstroom, stelt Pickard. Ook is volgens hem niet bewezen dat de cryptomunt beleggers beschermt tegen inflatie. Terwijl de inflatieverwachtingen gelijk bleven, crashte in 2018 de bitcoin, zo voert hij aan als bewijs. Ook zal de bitcoin de rol van andere valuta’s als digitaal betaalmiddel voor aankopen bij bijvoorbeeld Amazon niet gaan overnemen. Net als goud ziet Pickard de bitcoin als speculatiemiddel.
De koersexplosie van vorig jaar is volgens Pickard niet alleen het gevolg van een hype, maar waarschijnlijk ook van fraude. Hij wijst met de beschuldigende vinger naar de ontwikkelaars van Tether, een digitale munt die 1-op-1 is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar.
Kunstmatig opdrijven
Er loopt onderzoek naar de vraag of deze token wordt gebruikt om de prijs van de bitcoin kunstmatig op te drijven. Als die beschuldiging wordt bewezen, staat investeerders volgens Pickard nog iets veel ergers te wachten dan het knappen van een klassieke aandelenbubbel.
Pickard meent, kortom, dat beleggers de verleiding moeten weerstaan om met hun investering de prijs van de bitcoin verder op de drijven.