Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
houden
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
houden
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Opinie Karel Mercx, 19 jan 15:27

Waarom ik in goud blijf geloven

0 0 Leestijd ongeveer

Ik begin steeds meer tijd door te brengen op het forum van Beleggers Belangen. Daarbij vind ik het vooral leuk als ik uitgedaagd word om mijn adviezen te verdedigen.

Zo was er een lezer die mij attendeerde op een recent webinar van BinckBank met goud-expert Jan Longeval. Wat hij daar gehoord had, deed deze lezer ernstig overwegen om zijn goud- en zilverposities te sluiten.

Dat intrigeerde me. Zelf ben ik uitgesproken positief over edelmetalen, maar tegelijk weet ik heel goed hoe makkelijk het is om verliefd te worden op je beleggingen – en dat liefde blind kan maken. Daarom besloot ik om me in dit webinar te verdiepen, ook al omdat het buiten kijf staat dat Jan Longeval een groot expert is op het gebied van edelmetalen.

Leerzaam

Het was een leerzame ervaring. Zo wist ik al wel dat al het goud in de wereld in een kubus past van 22 meter hoog, maar wat ik nog niet wist is dat er tussen de korst en de kern van de aarde genoeg goud zit om de hele wereld te bedekken onder een laag van vier meter. Zo wist ik ook dat diamanten geen aantrekkelijke investering zijn, maar ik wist nog niet dat de voorraad diamanten in theorie onbeperkt is omdat je ze kunt maken door koolstof hard genoeg samen te persen.

Op sommige punten was ik het ook met Longeval eens, zoals over het verband tussen schulden en beleggen in goud: er is een enorme schuldenzeepbel en als die knapt zijn er met goud hoge rendementen te behalen.

Goud waarderen

Een belangrijk punt waarop ik echter met Longeval van mening verschil is het waarderen van goud. Anders dan hij, vind ik dat het edelmetaal goed te waarderen valt. Zo heeft het verleden ons geleerd dat groot vertrouwen in de financiële markten meestal voorafgaat aan een periode van bovengemiddelde rendementen met goud.

En andersom: als het vertrouwen onder beleggers gering is, dan zal goud de komende periode relatief slecht presteren. Dit is ook logisch, want de waardering van aandelen gaat van hoog naar laag en weer terug, en de goudprijs beweegt spiegelbeeldig hieraan. Soms moet je dan ook meer in aandelen beleggen, en soms meer in goud.

Je moet de goudprijs dan ook analyseren door de hele cyclus heen en niet beginnen op een punt waarop aandelen extreem goedkoop zijn. Dan stapt de belegger immers vol in aandelen en is goud dus vrijwel automatisch onaantrekkelijk. Het webinar kijkt echter naar de rendementen van goud tijdens een bearmarkt voor aandelen waarin de Amerikaanse economie krimpt.

Afgezien van het feit dat de periode van onderwaardering van goud uit de berekening moet worden gehaald, blijkt goud vaak de mooiste rendementen te geven als je vlak na een economische recessie instapt. Ik denk dan ook dat goud op dit moment aantrekkelijker is dan je op basis van het webinar zou denken.

Hoe ik over de zilverprijs denk, kunt u op het forum lezen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!