Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Educatie Ivan SNURER, 10 jan 2021 17:00

De Dogs of the Dow voor 2021

0 0 Leestijd ongeveer

De Dogs of the Dow, de tien aandelen met het hoogste rendement uit de Dow Jones, deden het vorig jaar niet zo goed. Net als de meeste dividendstrategieën boekten ze in 2020 een negatief rendement. Dit in tegenstelling tot de Dow Jones, die het jaar hoger afsloot. Wat zijn de Dogs voor 2021?

De Dogs of the Dow is voornamelijk onder de liefhebbers van grote dividend­aandelen een populaire beleggingsstrategie. Kort voor de jaarwisseling maken zij lijstjes van de aandelen met het hoogste dividendrendement uit de Dow Jones. Historisch gezien hebben de ‘blue-chip’ dividendaandelen bewezen dat zij veerkrachtig zijn. Tijdens de correctie van 2002, toen de koersen van niet dividend betalende aandelen gemiddeld me 40% implodeerden, gingen zij slechts met 10% onderuit. Zelfs in de financiële crisis van 2008 waren dividend­aandelen beter bestand tegen het negatieve beursgeweld dan aandelen zonder dividend.

Coronacrisis

In de coronacrisis verloren hoogdividendaandelen evenwel veel van hun glans. Veel bedrijven moesten hun deuren tijdelijk sluiten, met inkomstenderving tot gevolg. Vooral in de horeca en niet-medische contactberoepen kwam de economie tot stilstand.

Overheden grepen wereldwijd daadkrachtig in. In Europa kregen bedrijven zelfs het dringende overheidsadvies geen dividend uit te keren voor het geval zij in de nabije toekomst een beroep zouden willen doen op overheidsgelden. Met name de Franse overheid drukte bedrijven op het hart om de staatsteun niet naar de aandeelhouders door te sluizen. Zodoende verliep het jaar wat dividenduitkeringen betreft anders dan normaal.

Het dividend staat centraal in de ‘Dogs of the Dow’, een simpele aandelenstrategie waarbij je als belegger aan het begin van een nieuw kalenderjaar de tien fondsen met het hoogste dividendrendement koopt en elk aandeel dezelfde weging geeft. Na een jaar wordt de opbrengst verzilverd of geherinvesteerd in de fondsen die op dat moment het hoogste dividendrendement bieden. Erg simpel allemaal.

Professionele beleggers fronsen vaak de wenkbrauwen als simpele strategieën fraaie winsten opleveren, maar in de afgelopen twintig jaar waren de Dogs of the Dow goed voor een gemiddelde winst van 9,5%, terwijl het jaarrendement van de Dow Jones slechts 7,2% bedroeg en dat van de S&P500 op 6,1%.

Small dogs

Maar het kan nog beter, als je belegt in de ‘Small Dogs of the Dow’. Dit zijn de vijf goedkoopste aandelen uit de eerdere selectie van tien aandelen, oftewel de vijf laagst geprijsde uit de Dogs of the Dow. Voor de twintig jaar van 2000 tot 2019 deden deze vijf het een half procentpunt beter dan de voltallige set van tien aandelen met het hoogste dividendrendement uit de Dow Jones.

Als je tien aandelen te veel vindt, het kan ook met minder. Volgens de webbeheerders van de Dogs of the Dow is zeven het optimale aantal op basis van de Dow10. Wie de voorkeur geeft aan de Small Dogs, kan het beste de drie aandelen met de laagste koers kopen van de lijst van zeven aandelen met het hoogste dividendrendement uit de Dow Jones.

Europese honden

De theorie van de Dogs of the Dow gaat ook op voor Europese aandelen. De meeste dividendstrategieën werken immers wereldwijd. Wel is het zo dat in tegenstelling tot in de Verenigde Staten, waar kwartaaldividenden gebruikelijk zijn, de jaarlijkse winstuitkering in Europa vaak een combinatie is van interim- en slotdividend. Dat bij ons halfjaarlijkse dividendbetalingen gebruikelijk zijn, is ook terug te zien in de outperformance van de tien Dogs: die is minder groot. En wie de theorie van de Dogs of the Dow met Europese aandelen wil toepassen, kan het beste met kopen wachten tot de zomer. De reden is simpel: op Wall Street zijn kwartaalrapportages de norm, terwijl in Europa halfjaarcijfers gebruikelijk zijn. Dus als er iets sluimert, kunnen Europese bedrijven dat langer stilhouden. Met als resultaat dat de schok van negatieve verrassingen groter zal uitvallen dan bij kwartaalrapportages.

De Dogs voor 2021

Voor 2021 maken in de Dogs of the Dow twee nieuwkomers hun opwachting. Amgen en Merck nemen er de plaats in van Exxon Mobil en Pfizer. De Nederlandse variant telt vijf wijzigingen. De vrijgekomen plaatsen van ABN Amro, Aegon, ASR, ING en NN worden ingenomen door Ahold, AkzoNobel, DSM, RELX en Wolters Kluwer. En in de Eurostoxx50 blijft enkel Total dit jaar gehandhaafd.

dogs

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!