Updates

Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BNP Paribas

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Santander

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BNP Paribas

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Santander

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Longread Karel Mercx, 29 dec 2020 15:29

Waarom onze bitcoin-belegging ook nu nog koopwaardig is

0 0 Leestijd ongeveer

Na een aantal jaren van pieken en dalen bereikte de bitcoin afgelopen week een nieuwe recordstand. Reden om het koopadvies van onze bitcoin-belegging tegen het licht te houden en te kijken wat op langere termijn het perspectief is.

De ontwikkeling van de bitcoin begon bij het uitvinden van de blockchain. Deze technologie wordt door sommigen wel beschouwd als de belangrijkste financiële uitvinding sinds de introductie van de boekhoudbalans, vijfhonderd jaar geleden. De blockchain legt gegevens vast op een manier die fraude onmogelijk maakt en totale transparantie biedt omdat elke transactie wordt vastgelegd en eenvoudig kan worden teruggevonden. Het gevolg is dat er geen accountants meer nodig zijn die hun handtekening onder de jaarcijfers moeten zetten. Ook persoonlijke gegevens kunnen in de blockchain veilig worden opgeslagen, waarmee ook het werk van notarissen overbodig wordt.

Disruptieve technologie

Blockchain is daarmee een voorbeeld van disruptieve technologie: innovatie die de geldende economische en maatschappelijke orde fundamenteel verstoort. In bovenstaande voorbeelden gebeurt dat doordat menselijke arbeid overbodig wordt en het aantal schakels in de productieketen afneemt, iets dat ook gevolgen heeft voor de prijzen van de diensten in kwestie. De massale aanvaarding van disruptieve technologie gaat namelijk altijd gepaard met sterk dalende prijzen voor de eindgebruiker, aangezien de massa altijd voor de goedkoopste optie zal kiezen. Om die reden zal er ook geen weg terug meer zijn als de blockchain eenmaal op grote schaal doorbreekt.

Ik verwacht dat de blockchain de komende tien jaar een enorme opmars zal laten zien. Helaas is het echter niet mogelijk om er rechtstreeks in te beleggen. Blockchain is immers niet meer dan een technologie, net als het internet alleen maar een technologie is. In dit artikel ga ik daarom in op de belangrijkste spin-off van de blockchain waarmee beleggers wél rendement kunnen maken.

De bitcoin

In feite is een bitcoin niks anders dan een stukje code dat kan worden opgeslagen op een personal computer of kan worden bewaard in een zogeheten wallet. In beide gevallen kan de bitcoin, of een gedeelte van een bitcoin, worden verzonden naar een andere persoon die een bitcoinadres heeft. Bij elk bitcoinadres wordt bijgehouden wie de eigenaar is van welke bitcoin. Als er een transactie plaatsvindt, weet het hele netwerk zodoende dat er een bitcoin van eigenaar is veranderd. Het aantal bitcoins is softwarematig gemaximaliseerd op 21 miljoen. Dit is extra interessant in een wereld waarin het favoriete gereedschap van een centrale bankier de geldpers is. Een ‘bitcoinpers’ bestaat niet en zal ook nooit bestaan.

Ondanks de grote mogelijkheden van de bitcoin, heb ik het lange tijd niet als een serieuze belegging beschouwd. Ik zag het puur als een instrument voor speculatie. Weliswaar geloofde ik heilig dat er op lange termijn een cryptovaluta zou ontstaan die zou draaien op de blockchain, maar dat zou niet de bitcoin zijn, zo dacht ik. Ik vergeleek deze cryptomunt altijd met een auto-aandeel op de beurs van New York. In 1909 waren er 272 beursgenoteerde bedrijven die auto’s maakten. De auto-industrie stond nog in de kinderschoenen en daardoor was het relatief eenvoudig om een autobedrijf te beginnen. Beleggen in de grote winnaar Ford was niet mogelijk, omdat oprichter Henry Ford niets van de aandelenbeurs moest hebben. Het bedrijf ging pas naar de beurs na zijn dood in 1947.

Er zijn talloze historische voorbeelden van innovatieve bedrijven die een revolutie aanjagen om later te worden voorbijgestreefd door nieuwkomers met een beter product. Zo was het grote belang van internet-zoekmachines weliswaar in 1995 al duidelijk, maar zou het tot na de eeuwwisseling duren voordat Google de markt veroverde. En anders dan veel mensen denken, was de iPad lang niet de eerste tablet-computer die op de markt kwam. Het was de twintigste! Kortom: het gaat er niet om wie de eerste is, het gaat erom wie de beste versie heeft op het moment dat er markt er klaar voor is. Zo dacht ik dat ook de bitcoin wellicht te vroeg kwam om op lange termijn bepalend te kunnen zijn.

De bitcoin een zeepbel?

In zijn eerste jaren na de lancering in 2010 was de bitcoin vooral een gewild betaalmiddel onder drugsdealers omdat er geen enkele controle op was en en de transacties zich buiten het zicht van de overheid afspeelden. Zelf begon ik de bitcoin te volgen in 2013. In de jaren daarop was ik soms enthousiast en dan weer pessimistisch over de kansen van de cryptomunt. Dat kwam met name door de extreme speculatie, waardoor de bitcoin van zeepbel naar zeepbel ging. Zo was er een periode in 2013 dat de koers met 100% per week steeg. Een van mijn vrienden, iemand die doorgaans zeer zuinig met geld omsprong, ging in die tijd zelfs geld lenen om met bitcoins vermogen op te bouwen. Dit soort speculatief gedrag van mensen die normaal gesproken niets van speculeren moeten hebben, deed me denken aan het verhaal van de schoenmaker die om aandelentips vroeg in 1929, op de top van de markt. Ook mijn vriend kocht bitcoins op de top, en verloor 80% van zijn inleg.

In de jaren hierna was ik zeer negatief over de bitcoin, met name omdat ik verwachtte dat er een nieuwe cryptomunt zou komen die het stokje zou overnemen. Bijvoorbeeld uit de stal van Google, een bedrijf dat perfect gepositioneerd leek om een cryptomunt te lanceren die snel door een groot publiek omarmd zou worden omdat het via zijn apps een enorme markt bestreek. In de jaren erna bleef de status van de bitcoin als belangrijkste cryptomunt echter onaangetast, en in januari 2017 keerde mijn enthousiasme terug toen de recordstand uit 2013 weer op de borden kwam. En waren het in 2013 nog vooral de IT-nerds die zich met bitcoins bezighielden, in 2017 ging ook de gewone man/vrouw zich ermee bemoeien. Deze rally zorgde voor een enorme hebzucht. Op het hoogtepunt, in december 2017, was de meest gedownloade app ter wereld die van cryptocurrency-broker Coinbase. Na deze rally volgde echter opnieuw een scherpe correctie.

In 2018 meldde eindelijk de eerste echt grote partij zich op de markt. Facebook liet weten bezig te zijn met de ontwikkeling van cryptomunt Libra, later omgedoopt tot Diem. De laatste jaren kende het project echter verschillende tegenslagen. Grote partijen als eBay, Mastercard en Visa zijn inmiddels afgehaakt. De lancering van Diem zou niettemin in 2021 moeten plaatsvinden.

Institutionele beleggers

In november dit jaar bereikte de koers van de bitcoin weer het topniveau van 2017. Het grote verschil met drie jaar geleden is echter dat de rally ditmaal gedragen wordt door veel institutionele beleggers. Inmiddels is het zelfs zo dat 2% van de bitcoingebruikers 95% van alle bitcoins in handen heeft. En institutionele beleggers beleggen voor de lange termijn, waardoor de huidige rally robuuster is dan de rally uit 2017. Mijn vertrouwen wordt extra gevoed doordat onder andere de gerenommeerde investeringsmaatschappij Andreessen Horowitz en de topbelegger Michael Novogratz grote bedragen in bitcoins hebben geïnvesteerd. Ik ben daarom nu weer enthousiast over de bitcoin.

In november introduceerde VanEck een bitcoin-ETN (ISIN: DE000A28M8D0) die het mogelijk maakt om rechtstreeks via een beleggersrekening (helaas alleen via DeGiro) te beleggen in bitcoins. De aangekochte bitcoins worden ‘geprint’ in Liechtenstein en in een kluis gelegd, zodat het niet mogelijk is dat hackers erbij komen. Marketmaker Flow Traders zorgt ervoor dat de prijs van een bitcoin op de beurs niet afwijkt van de werkelijke prijs van de bitcoin.

Koersdoel voor de bitcoin?

Het is onmogelijk om te bepalen naar welke koers de bitcoin gaat. Ten eerste komt dit omdat een koers wordt uitgedrukt in een euro of een andere bekende valuta, waarvan de koersen nu eenmaal constant veranderen door inflatie en deflatie. Ten tweede valt er op de bitcoin geen waardering te plakken, zoals bij aandelen. Voor koersdoelen wordt vaak gekeken naar goud, omdat dit edelmetaal dezelfde eigenschappen heeft als de bitcoin. Zo is de hoeveelheid goud gemaximaliseerd, net als de hoeveelheid bitcoins. Coinshares, de grootste Europese crypto-vermogensbeheerder, heeft berekend wat de prijs van één bitcoin zou moeten zijn als de totale waarde van goud even hoog zou zijn als de totale waarde waarde van de bitcoin: €625.866. De huidige prijs van een bitcoin is ‘slechts’ €22.000. Uitgaande van deze vergelijking is het koerspotentieel dus enorm. Maar zelfs al zou de waarde van de bitcoin niet meer 5% van de totale goudmarkt bedragen, dan nog is het bedrag €31.292.


De verhalen dat bitcoins de rol van goud gaan overnemen als inflatie-hedge zijn de afgelopen maanden sterk toegenomen. Tussen 7 augustus en 30 november is de goudprijs gedaald van $2075 naar $1764 en over deze periode ging de bitcoin van €11.532 naar €19.857. Goud is sindsdien echter met een comeback bezig, en staat nu op $1896.

Te vroeg

Het is nog te vroeg om te zeggen dat de bitcoin goud van de troon heeft gestoten als veilige haven tegen inflatie, al was het maar omdat de cryptomunt een trackrecord heeft van elf jaar en goud van zesduizend jaar. Daar komt bij dat de beurs in een melt-up zit die alleen in 1720, 1929 en 1999 eerder is vertoond. Als een belegging van $3914 naar $24.137 gaat, zoals de bitcoin heeft gedaan, dan moet er eufemistisch gezegd ook wat speculatief geld in zijn gestoken dat de prijs voorbij de intrinsieke waarde heeft geduwd.

Niettemin denk ik dat dit een goed koopmoment is voor de bitcoin. Sparen levert elk jaar minder op en het moment dat spaarders rente moeten gaan betalen over hun tegoed komt steeds dichterbij. En als de inflatie ergens in de toekomst weer eens flink stijgt, zoals altijd gebeurt, zullen centrale banken de rente laag houden. Dan zullen spaarders het helemaal zwaar hebben.

Toch is er een belangrijke drempel die beleggers ervan kan weerhouden om in bitcoins te investeren: de volatiliteit. Hoe hoog die is, zien we als we de beweeglijkheid van de bitcoin vergelijken met die van de S&P500. Die lag bij de coronacrash in maart op 55 en nu op 19. Dat is niet te vergelijken met de bitcoin, waarvan de recordstand op 221 ligt. Dat was weliswaar relatief lang geleden, in maart 2014, maar ook in maart 2018 was de volatiliteit met 127 nog torenhoog, net als bij de coronacrash in maart, toen er een stand van 88 werd aangetikt. Het huidige niveau is 49.

Hierbij zien we echter wel dat de volatiliteitspiek van de bitcoin steeds lager komt te liggen. De beweeglijkheid van de cryptomunt beweegt dus steeds meer toe naar die van aandelen. Naarmate die volatiliteit van de bitcoin verder afneemt, zal het voor steeds meer aandelenbeleggers een interessant alternatief worden en zal de prijs van de bitcoin steeds verder oplopen. Als de beweeglijkheid van de bitcoin onder die van aandelen duikt, zal het ook voor spaarders een steeds interessantere optie worden om bitcoins te kopen. Hierdoor zal de prijs van de bitcoin stijgen.

Kansen groter dan de risico’s

Toch zijn er nog andere redenen om voorzichtig te zijn. Zo weten we niet in hoeverre de huidige koers van de bitcoin is beïnvloed door het huidige beursklimaat, dat tot de meest extreme van de laatste vierhonderd jaar behoort. Een ander risico is overheidsingrijpen. Als dit gebeurt, verwacht ik als eerste stap een extra belasting op het aanhouden van bitcoins. Al met al denk ik echter dat de kansen groter zijn dan de risico’s. Daarom blijf het koopadvies voor de VanEck Bitcoin ETN gehandhaafd.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!