Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Opinie Karel Mercx, 3 dec 2020 14:00

Party like it’s 1999!

0 0 Leestijd ongeveer

Gedurende 2020 maakte ik constant de vergelijking met de ingrijpendste aandelencrashes van de afgelopen honderd jaar: die van de Dow Jones in 1929, de Japanse Nikkei in 1989, de Nasdaq in 2000 en de S&P500 in 2008.

Natuurlijk zijn er meer bekende crashes geweest. Zo kan menig belegger zich de grote crash van 1987 nog goed heugen, en staat ook de ‘flash crash’ van 2010 velen nog helder voor de geest. Wat deze laatste twee crashes echter onderscheidt van de eerste vier, is dat het effect ervan op lange termijn zeer gering – om niet te zeggen verwaarloosbaar – was. Het eerstgenoemde viertal sloeg daarentegen diepe wonden in de vermogens van beleggers, en het herstel duurde vele jaren.

Elk van deze vier ingrijpende crashes kende drie fases. De eerste is angst, omdat niemand weet hoe diep het ravijn is. De tweede fase is optimisme – of zelfs euforie – omdat beleggers denken dat de problemen voorbij zijn. De derde fase kenmerkt zich door een hernieuwd realiteitsbesef, omdat alles toch erger blijkt te zijn dan dat iedereen in eerste instantie dacht.

In 1929, 1989, 2000 en 2008 gingen de genoemde indices met respectievelijk 47,9%, 35,7%, 28,0% en 18,7% onderuit in de eerste fase. De fase van optimisme duurde elke keer zo’n zes maanden, een periode waarin de indices stegen met tientallen procenten. In de realiteitsfase werden bij elk van de vier crashes koersen neergezet die een stuk lager waren dan de dieptepunten uit de eerste fase.

Deze opeenvolging van fases zien we alleen in situaties waarin aandelen extreem duur zijn. Zijn ze normaal gewaardeerd, of zelfs aan de goedkope kant, dan waren crashes in het verleden altijd van korte duur. De grote crash van 1987 is zo’n voorbeeld, en de flash crash van 2010 eveneens. Beide jaren werden echter afgesloten met een positief rendement op aandelen.

Einde aan de euforie

In eerdere columns heb ik beschreven waarom ik dacht dat er 8 juni een einde was gekomen aan de fase van euforie. Eind oktober was het nog zo dat veel landen en sectoren lager stonden dan op 8 juni. Mijn scenario was op dat moment dan ook nog intact. De afgelopen maand is echter alles anders geworden, zo laat onder andere de MSCI gelijkgewogen index zien. In deze index zitten 1600 aandelen die allemaal even zwaar wegen. Afgelopen week bereikte de index een nieuwe recordstand, wat betekent dat de huidige rally op de beurzen breed wordt gedragen. Het zijn niet alleen de groeiaandelen die stijgen, maar ook de waardeaandelen. En het zijn niet alleen Amerikaanse aandelen, maar ook de aandelen uit andere westerse landen.

Het scenario dat nu op tafel komt is 1998. Toen leek het erop dat de Rusland-crisis, de Azië-crisis en het omvallen van het hedgefonds LCTM de financiële wereld zoveel schade hadden berokkend dat de extreem dure Amerikaanse aandelen wel moesten crashen. Uiteindelijk bleek 1999 echter een van de beste jaren ooit voor de beurs te worden, een jaar waarin er een zeepbel van nimmer vertoonde omvang werd gebouwd op de beurs. Volgens dit scenario betekent de huidige rally dat de vijfde beroemde, grote en ingrijpende crash nog even uitblijft. Maar het is uitstel en zeker geen afstel.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!