Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Tip Terugblik Menno van Hoven, 30 nov 2020 11:30

‘Hét cannabisaandeel’ doet +100%

0 0 Leestijd ongeveer

Een jaar geleden tipte ik bij grote uitzondering een uniek aandeel dat actief is in de cannabisindustrie. Een jaar later is de koers van Innovative Industrial Properties ruimschoots verdubbeld. Voor meer speculatieve beleggers is het aandeel nog steeds interessant.

Op 25 november 2019 tipte ik voor het Dividend E-magazine onder de kop ‘Hét cannabisaandeel: met 4% dividend’ het Amerikaanse vastgoedaandeel Innovative Industrial Properties (IIPR), dat verspreid over de VS panden en kassen bezit die worden geleased door licentiehoudende kwekers van medicinale cannabis.

Onvoorstelbaar hoge dividendgroei

Twee dingen waren en zijn nog altijd uniek aan dit aandeel: 1) er wordt een dividend uitgekeerd (wat logisch is gezien de REIT-status, maar uitzonderlijk voor cannabisgerelateerde investeringen) en 2) dat dividend groeide en groeit explosief. Een jaar geleden schreef ik hierover: ‘In 2016 ging IIPR naar de beurs en in lijn met de koers van het aandeel steeg ook het dividend explosief met alleen dit jaar al een verhoging van ruim 120%.’ Daarbij bleef het niet, want de dividendgroei zou in 2019 uiteindelijk uitkomen op een onvoorstelbaar hoge 185,7%. Ook in 2020 werd het dividend inmiddels al twee keer verhoogd met in totaal 17%. Geen enkel beursgenoteerd vastgoedaandeel kan daar aan tippen.

Het is geen verrassing dat, naast het dividend, ook de beurskoers explosief steeg, met een verdubbeling tot $156,28 op dit moment. Desondanks is het dividendrendement nog steeds 3%, omdat de uitkering nóg sneller is gestegen dan de beurskoers.

Na een dieptepunt van $40,21 in maart tijdens de coronacrash op de wereldwijde effectenbeurzen, volgde pijlsnel herstel tot een hoogste koers ooit van $165 begin november. Daarbij kreeg Innovative Industrial Properties een extra impuls van de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen, met een overwinning van Biden die als positief wordt gezien voor de sector.

De jongste kwartaalcijfers van Innovative Industrial Properties van 4 november waren bovendien veel beter dan verwacht, met een omzet van $34,3 mln (+197% ten opzichte van 2019) in het derde kwartaal, tegen een analistenconsensus van $29,6 mln. De voor Amerikaans beurgenoteerd vastgoed (REIT’s) zo belangrijke FFO (funds from operations, vergelijkbaar met de winst per aandeel) groeide met 205% tot $27,9 mln, oftewel $1,28 per aandeel. Daarvan werd een laatste kwartaaldividend van $1,17 uitgekeerd (REIT’s zijn verplicht nagenoeg de volledige winst als dividend uit te keren).

Nieuwe investeringen

Het bedrijf blijft uitbreiden, met vijf nieuwe vastgoedinvesteringen in Florida, Michigan en New Jersey. Intussen weten ook steeds meer analisten het aandeel te vinden, wat natuurlijk het gevolg is van de spectaculaire koersontwikkeling en de daardoor tot $3,5 mrd opgelopen beurswaarde. Van de zeven analisten die Innovative Industrial Properties volgen, geven er zes een koopadvies en adviseert er één ‘houden’.

Vorig jaar sloot ik mijn tip voor het aandeel af met de volgende tekst: ‘Het aandeel is dan ook vooral interessant voor de wat meer avontuurlijke belegger, die niet wakker ligt van scherpe koersbewegingen. Een leuke bonus is natuurlijk het binnen de sector unieke dividend van nu ruim 4%.’

Aandeel Innovative Industrial Properties speculatief koopwaardig

Dat advies van vorig jaar geldt eigenlijk nog steeds, alleen is het dividend nu niet 4% maar 3%. Gezien het toch nog altijd grillige koersverloop en de toch bijzondere business blijft het aandeel vooral interessant voor speculatieve beleggers. Wie de tip vorig jaar heeft opgevolgd, kan een stoploss inleggen om in ieder geval een stuk van de ruime koerswinst veilig te stellen. Op langere termijn durf ik me niet aan een voorspelling te wagen voor dit aandeel, dat in 2020 met afstand een van de best presterende vastgoedfondsen wereldwijd is.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!