Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Educatie Ivan Snurer, 29 nov 2020 16:00

Waardebeleggen met momentum biedt vijf Britse beleggingen

0 0 Leestijd ongeveer

Waardebeleggen draait om het selecteren van ondergewaardeerde aandelen. Het is het echter niet zo dat goedkope aandelen steevast naar hun reële waarde toe kruipen. Als niemand ze koopt, zullen de koersen immers verder blijven dalen.

In de kern is waardebeleggen het investeren in ondergewaardeerde aandelen met de verwachting dat de koers ooit naar de zogeheten intrinsieke waarde toe zal bewegen. Het berekenen van de reële waarde is echter geen exacte wetenschap, en voor veel beleggers is het onbegonnen werk.

Er zijn verschillende manieren om de reële waarde van een aandeel te bepalen, waarbij allerlei factoren komen kijken. De meestgebruikte methode om de waarde van een bedrijf of aandelen te berekenen, is het verdisconteren van de kasstroom. De methode van de zogeheten Discounted Cash Flow is gebaseerd op de aanname dat de waarde van een bedrijf overeenkomt met de totale waarde van de vrije kasstroom. De toekomstige vrije kasstromen worden verminderd met de daarvoor gemaakte kosten en contant gemaakt naar de huidige waarde. Deze berekening is zeer afhankelijk van de groeisnelheid van de onderneming en de discontovoet.

De reële waarde kan ook worden berekend aan de hand van de jaarlijkse dividendstroom. Maar wat is de waarde van een aandeel als het bedrijf geen dividend uitkeert? Hetzelfde geldt voor aandelen van bedrijven die verlies draaien. De boekwaarde biedt dan uitkomst. Het verschil met de actuele waarde is dat bij de boekwaarde enkel naar de waarden in de balans wordt gekeken, maar veel van deze boekhoudkundige waarden kunnen gedateerd zijn. Zo kunnen machines sneller verouderen dan verwacht en blijkt de waarde van onroerend goed door de jaren eerder te stijgen dan te dalen.

Waardebeleggen in termen van

Bij waardebeleggen staat het selecteren van ondergewaardeerde aandelen centraal. Het berekenen van de intrinsieke waarde is echter geen sinecure. De meeste waarde-beleggers kijken daarom naar aandelen die goedkoop zijn in termen van dividendrendement, koers-winstverhouding en/of de koers/boekwaarde.

James O’Shaughnessy, de auteur van What works on Wall Street, gaat nog een stap verder. In de vierde uitgave van zijn bestseller beoordeelt hij aandelen op zes fundamentele punten, Value Composite genaamd. Volgens hem behaal je meer rendement als je vertrouwt op meerdere waarderingsmaatstaven dan wanneer je al je kaarten op één enkele indicator zet. Als je meerdere maatstaven combineert, krijg je een beter beeld van de waardering. Aandelen met een hoge koers-winstverhouding zijn dan niet altijd per definitie duur en aandelen met een lage koers/boekwaarde niet per definitie goedkoop.

Tijdens het veldwerk voor zijn boek zag O’Shaughnessy dat een zestal fundamentele selectiecriteria zich uitstekend leent om te combineren. De interactie tussen de koers/boekwaarde, koers-winstverhouding, koers/omzet, koers/cashflow, ondernemingswaarde/brutobedrijfsresultaat en het aandeelhoudersrendement – een soort dividendrendement – resulteerde telkens in een hoger rendement dan het afzonderlijke gebruik van de maatstaven.

Vleugje momentum

Hoewel elke waarderingsratio op zichzelf sterk genoeg is om de markt te verslaan, voegt O’Shaughnessy aan de mix van Value Composite een vleugje momentum toe. Deze combinatie krijgt de naam Trending Value mee. Het momentum als extra ingrediënt moet voorkomen dat u in de valkuil van waarde-aandelen tuint. Want wie goedkope aandelen koopt die niemand anders wil hebben, kan soms erg lang wachten vooraleer andere beleggers ze op waarde weten te schatten.

Het idee achter momentum is dat aandelen die de jongste maanden sterk hebben gepresteerd in de komende maanden hun goede prestatie zullen doortrekken. Nu staat het kortetermijndenken van momentumbeleggen wel haaks op het concept van waardebeleggen, waar het om de lange termijn draait. Niettemin helpt momentum wel om de aandelen te kiezen die stijgen. Ook waardebeleggers hebben soms de hulp nodig van anderen.

Naar de praktijk

We hebben de aandelen in de Britse FTSE100 doorgelicht op de mix van waarderingsratio’s van de Value Composite. De twintig aandelen die hierop als goedkoopste naar voren kwamen, hebben we vervolgens gesorteerd op hun momentum. Daarvan hebben we de vijf aandelen met de grootste koersstijging over de voorbije zes maanden geselecteerd.

momentum

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!