Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Opinie Karel Mercx, 26 nov 2020 16:00

Waarom ik kies voor waarde

0 0 Leestijd ongeveer

Jarenlang ben ik enthousiast geweest over bedrijven als Microsoft en Apple, maar sinds het derde kwartaal van dit jaar ben ik er klaar mee.

Apple was met ruim 7% de zwaarst wegende aandelenpositie in de Defensieve portefeuille en Microsoft ontbrak de afgelopen vijf jaar geen enkele keer bij mijn redactietips. Maar dat ik deze aandelen nu geen interessante beleggingen meer vind, betekent niet dat ik de sector niet meer volg. Integendeel: het enthousiasme van de financiële markten over technologie blijft me fascineren.

Verkeerd beeld

In het derde kwartaal van 2020 verdienden de bedrijven in de Nasdaq $74,32 per aandeel, maar in het derde kwartaal van 2018 was dat nog $75,56. Iedereen, ook ikzelf, zegt altijd dat technologie snel groeit. De cijfers laten echter een ander beeld zien. In de afgelopen acht kwartalen zijn de winsten van Amerikaanse technologie-aandelen helemaal niets opgeschoten, maar over die periode is de Nasdaq wel met 72% gestegen. Dat is dan ook te zien aan de waardering. De koers-winstverhouding van de index is gestegen van 22 in 2018 naar 38 nu. Dat is een stijging waar niemand zich prettig bij mag voelen. 

Beleggen is geen wiskunde. Het is dus maar welke verklaring je voor de getallen vindt. Zelf zoek ik de oorzaak van de rally in het feit dat de Amerikaanse tienjaarsrente in de afgelopen twee jaar is gedaald van 3,1% naar 0,9%. Deze daling van 2,2 procentpunt zorgt er normaal gesproken voor dat de waarde van toekomstige winsten flink toeneemt omdat hij gepaard gaat met dalende inflatie of zelfs deflatie. Beleggers zijn hierop vooruitgelopen. Maar nu de verwachte winstgroei in de Nasdaq er de afgelopen twee jaar niet blijkt te zijn geweest, zijn technologieaandelen op een interessant punt aangekomen.

Rente

Komt de groei in de winsten van Amerikaanse technologieaandelen niet terug, dan gaat de rally waarschijnlijk alleen verder als de rente verder daalt. Dat is niet uitgesloten, want de Amerikaanse tienjaarsrente is 0,9% en de Duitse is -0,6%. Nog genoeg ruimte voor een daling dus. En er zijn weliswaar veel analisten en economen die denken dat de rente in 2021 gaat stijgen, maar ik hecht niet zoveel waarde aan hun verwachtingen. Per slot van rekening is al veertig jaar lang de gedachte dat de rente moet stijgen.

Komt er echter wél een einde aan de veertigjarige bullmarkt van obligaties terwijl tegelijkertijd de winsten van Amerikaanse technologiebedrijven weer gaan groeien, dan is het nog maar de vraag of de stijgende winsten de stijgende rente wel kunnen compenseren. Bovendien is dan nog altijd de rentegevoeligheid van de Nasdaq een probleem. Het kan immers niet zo zijn dat dalende rentes zorgen voor een sterke toename van de waardering en dat stijgende rentes helemaal niets doen.

Alles afwegend denk ik dat het beste eraf is bij de techsector. Ik vind nu vooral waardenaandelen interessant, zoals oliebedrijven en Berkshire Hathaway.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!