Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Opinie Wim-Hein Pals, 26 nov 2020 14:00

Voorsorteren op de heropening

0 0 Leestijd ongeveer

Historisch gezien lopen aandelenbeleggers tussen de zes en twaalf maanden vooruit op de daadwerkelijke economische ontwikkelingen. De meeste autoriteiten in de wereld zijn nog lang niet zo ver, maar veel beleggers zijn er volop mee bezig: het einde van de lockdowns.

Het gedeeltelijk lamleggen van de economie is nu nog bijna overal gemeengoed. Maar slimme beleggers weten wel beter. Beleggen betekent meer dan ooit vooruitlopen op een mogelijk conjunctureel herstel van de economie. Dat is verre van eenvoudig, maar het wordt wel steeds waarschijnlijker dat er binnen enkele maanden een deugdelijk vaccin tegen het coronavirus op de markt is. Daarmee zou er een einde komen aan de complete of gedeeltelijke lockdowns die de wereld in 2020 in hun greep hielden. Met de heropening van ’s werelds economieën komt overal weer economische groei tot stand.

Sectoren

Tijdens de pandemie werden de aandelenkoersen van veel technologie-aandelen omhoog gestuwd. Aan de andere kant toonde vrijwel geen enkele belegger interesse in de cyclische sectoren en aandelen. Hiermee is een ongekend groot waarderingsgat ontstaan tussen enerzijds de sectoren die hebben geprofiteerd van de pandemie en anderzijds de cyclisch gevoelige sectoren zoals horeca, auto-industrie, detailhandel en de reis- en vrijetijdssectoren, die veel slechter presteerden dan het gemiddelde van de aandelenindices.

Het interessante is dat de sectoren die tijdens de pandemie de meeste winst boekten, met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid bij de heropening van de mondiale economieën niet de best renderende sectoren zullen zijn. Voor beleggers die zich hebben volgeladen met de populaire groeibedrijven breken vrijwel zeker minder overvloedige tijden aan.

Einde van de lockdown

Zullen de ‘sukkeltjes’ die tijdens de pandemie opgescheept zaten met economisch gevoelige aandelen, dan eindelijk beloond gaan worden? Tegen de tijd dat de autoriteiten het sein ‘pandemie meester’ geven, zijn de koersen van de cyclische bedrijven daarop al flink vooruitgelopen, zo leert de geschiedenis ons. Maar op dit moment kan nog volop worden ingespeeld op het gedeeltelijk dichten van de genoemde waarderingskloof.

Tijd dus om nu al de bakens – in ieder geval gedeeltelijk – te verzetten, zo’n zes tot twaalf maanden voor die langverwachte daadwerkelijke heropening van de economie.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!