Updates

Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Actueel advies

Advies Jeff Thijssen, 25 nov 2020 16:44

Advieswijziging Caterpillar | Vooruitzichten verbeteren

0 0 Leestijd ongeveer

Caterpillar heeft veel last van de coronacrisis, maar positief vaccinnieuws en mogelijk flinke investeringen in infrastructuur in de VS zorgen voor licht aan het einde van de tunnel.

Optimisme over werkende coronavaccins en de winst van Joe Biden bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen hebben ervoor gezorgd dat Dividend Aristocrat Caterpillar onlangs een nieuw koersrecord op de borden wist te zetten. Beleggers zijn dermate enthousiast dat ze bij de huidige beurskoers van $177 per aandeel inmiddels bereid zijn om 24 maal de verwachte winst 2021 te betalen en dat is een stuk meer dan de gemiddelde k/w van 17 over de afgelopen twintig jaar. De markt geeft daarmee het signaal af dat de coronacrisis definitief achter ons ligt.

Het is een crisis waar Caterpillar veel last van heeft gehad. Investeringen in haar belangrijke eindmarkten zoals bouw, mijnbouw en transport werden flink teruggeschroefd en daar bovenop kwam nog de val van de olieprijs. De oliemarkt maakt weliswaar slechts zo’n 10% uit van de omzet van Caterpillar, maar de daling van de olieprijs heeft ook gevolgen voor de investeringen in infrastructuur en gebouwen in de oliestaten – markten die veel belangrijker zijn voor Caterpillar.

Zoals verwacht waren de cijfers over het derde kwartaal niet al te rooskleurig. De omzet kwam uit op $9,9 mrd, een afname van 23% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Onder de streep boekte Caterpillar een winst van $1,22 per aandeel, tegen $2,66 een jaar eerder. De cijfers toonden echter wel herstel ten opzichte van het voorgaande kwartaal en ook lijken de voorraden bij de dealers inmiddels flink te zijn afgebouwd, wat de verkopen in 2021 kan ondersteunen.

Aandeel Caterpillar naar houden

Doordat Biden grote plannen heeft om de Amerikaanse infrastructuur te verbeteren en doordat de inzet van coronavaccins zal zorgen voor een toename van de economische activiteit, zijn de marktomstandigheden dermate verbeterd dat ik het verkoopadvies verhoog naar ‘houden’. Door de blootstelling aan olie en steenkool zie ik Caterpillar echter niet snel terugkeren op het niveau van 2019. Een koopadvies gaat me dus te ver.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!