Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Analisten Christian Slagter-Koster, 21 nov 2020 09:00

DWS | Profiteren van rentemarge

0 0 Leestijd ongeveer

Obligatiebeleggers leven volgens DWS in uitdagende tijden, maar kunnen profiteren van de rentemarge tussen Bunds en Treasuries.

DWS stelt vast dat ‘veilige’ staatsobligaties momenteel tegen negatieve rendementen worden verhandeld. Zo leveren historisch gezien degelijke Duitse staatsobligaties bij alle looptijden een negatief rendement op. Wie een positief rendement wil realiseren, moet volgens DWS bereid zijn om de risico’s te dragen. Dat kan bijvoorbeeld door via de markt voor bedrijfsobligaties extra kredietrisico te nemen. Ook kunnen obligaties in vreemde valuta’s in sommige gevallen een hoger rendement bieden. In dat geval is er echter wel het risico op een valutadevaluatie, wat kan leiden tot een snel dalend rendement of zelfs een verlies.

Alternatief

DWS wijst echter op een ander alternatief dat beleggers in euro’s kunnen overwegen. Door de hogere spreads tussen de Amerikaanse geldmarktrente en de rendementen op langlopende beleggingen in Amerikaanse dollars kan momenteel een Amerikaanse staatsobligatie met de hoogste kredietkwaliteit worden gekocht en kan het valutarisico worden afgedekt, waarbij er in sommige gevallen een positief rendement wordt behaald.

Volgens DWS zijn er verschillende redenen waarom deze strategie op dit moment effectief is. Allereerst wordt er gewezen op hoopvolle berichten over de coronavaccins. Daarnaast lijken beleggers positief over de voorlopige verkiezingsoverwinning van Joe Biden bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen, terwijl de Amerikaanse werkloosheid vooralsnog relatief laag is. In oktober daalde de Amerikaanse werkloosheid met 1 procentpunt tot 6,9% en nam het aantal werklozen met 1,5 miljoen af tot 11,1 miljoen.

Door deze ontwikkelingen zijn de yields op Amerikaanse Treasuries gestegen tot 0,97%, een niveau dat sinds het uitbreken van de coronapandemie in maart niet meer is voorgekomen. DWS wijst erop dat ook de yields op Duitse staatsobligaties zijn gestegen, maar wel veel minder dan de Amerikaanse.

Centrale banken

Een andere reden is volgens DWS het beleid van de centrale banken. Ondanks het recente positieve kortetermijnnieuws acht DWS het onwaarschijnlijk dat de Fed of de ECB in de komende jaren de rente verhoogt. Fed-voorzitter Jerome Powell stelde onlangs nog dat de Amerikaanse centrale bank de rente de komende jaren waarschijnlijk niet zal verhogen en dat er nog voldoende ruimte is voor nieuwe monetaire maatregelen. En ECB-president Christine Lagarde hintte er begin november op dat de centrale bank nog voor het einde van dit jaar meer stimuleringsmaatregelen wil uitrollen.

Gezien de huidige stijging van de yields op Amerikaanse staatsobligaties adviseert DWS beleggers de rentemarge tussen de Duitse Bunds en de voor euro’s gehedgde Amerikaanse Treasuries aan te houden.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.