Wakker geschud door de coronacrisis
De forse min van 27,7% eind maart veranderde echter gaandeweg in een plus. Deze ongekende draai bevestigt nog maar eens dat beurskoersen totaal onvoorspelbaar zijn, zeker op de korte termijn. Na eerst de sectoren Technologie en Gezondheidszorg, stuwen nu ook de eveneens zwaarwegende sectoren Industrie en Basismaterialen het rendement van de portefeuille.
Dividendinkomen
Wat ik echter al jaren verkondig, is dat het dividend(inkomen) wel goed voorspelbaar is, mits je in de juiste aandelen investeert. Een wijze les voor mij persoonlijk van het bizarre jaar 2020 is dan ook dat zelfs de beste, meest betrouwbare dividendaandelen met een vlekkeloze historie en prima langetermijnvooruitzichten keihard kunnen teleurstellen wat betreft dividend. De zwakke plek bleek Europa, waar financieel zeer solide bedrijven als LVMH, SEB, Arkema en Assa Abloy het dividend – voor mijn gevoel totaal onnodig – verlaagden als gevolg van overheidsdruk, solidariteit en vooral ook overdreven voorzichtig management met weinig historisch besef. Dat het ook anders kan bewees gelukkig L’Oréal, dat enkel de eerder voorgestelde verhoging annuleerde. Ook Assa Abloy, dat op 25 november ex-dividend noteert voor een extra uitkering van SEK1,85, maakte de eerdere verlaging alsnog goed.
Heilig
De coronacrisis heeft mij als beheerder van de Dividendportefeuille goed wakker geschud. Door de Europese posities zal het dividendinkomen in 2020 voor de eerste keer dalen, met een geschat inkomen van €6817 op jaarbasis (-1,1% ten opzichte van 2019). Naast de VS, waar geen enkel Dividendportefeuille-aandeel het dividend verlaagde, wil ik mijn pijlen de komende jaren ook richten op andere regio’s. Daaronder Japan, waar het dividend net als in de VS heilig is.