Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
houden
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
houden
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Commentaar Johan Brinkman, 19 nov 2020 09:00

Een teken aan de wand

0 0 Leestijd ongeveer

Corona heeft de wereld blijvend veranderd, stelde ik vorige week op deze plek naar aanleiding van het vaccin van Pfizer. Nadat deze week ook Moderna een hoopvol bericht had gepubliceerd, spoten de beurzen verder omhoog.

Veel indices en ook diverse van onze voorbeeldportefeuilles staan weer in de plus, opgedreven door de verliezers van eerder dit jaar, zoals vastgoed-, bank-, verzekerings-, luchtvaart-, olie- en industrieaandelen. Zo rendeerde Unibail-Rodamco-Westfield deze maand +74,8% en Air France-KLM +54,6%.

CO2-brief

Hoezo een blijvende verandering, als beleggers alweer lijken te anticiperen op een terugkeer naar de wereld van vóór corona? Omdat onderliggend de aanpassingen in ons leefpatroon, die al eerder voorzichtig waren ingezet, ook ná corona blijven gelden. Dat dit geen utopie is, bleek deze week uit een brief die 38 institutionele beleggers, waaronder JP Morgan, DWS, Fidelity en Robeco, met een totaal belegd vermogen van €7900 mrd, stuurden naar 36 grote Europese CO2-uitstoters, zoals Air Liquide, Volkswagen en – uiteraard – Shell.

Deze bedrijven zijn gekozen omdat ze volgens de investeerders grote financiële risico’s lopen als de wereld het VN-klimaatakkoord van Parijs uit 2015 uitvoert. De investeerders willen dat de bedrijven de hoge kosten meerekenen die ze moeten maken om hun CO2-uitstoot danig te beperken, evenals de financiële schade die zij oplopen als de wereld opwarmt. Doen ze dat niet, dan zullen de beleggers in het uiterste geval hun investeringen uit deze bedrijven terugtrekken.

Dat grote beleggers zich druk maken over het klimaat is niet nieuw, en net als voorheen kunnen we vraagtekens zetten bij het tempo waarin en de urgentie waarmee de veranderingen worden doorgevoerd. Het is echter onmiskenbaar dat de druk op het  bedrijfsleven toeneemt  om – in brede zin – werk te maken van milieu, sociale belangen en goed bestuur. Wij juichen dit toe. Niet voor niets laten wij duurzaamheidsoverwegingen sinds dit jaar steeds vaker meewegen in onze beleggingsadviezen, of benoemen we ze op z’n minst.

Met een langlopende privépositie in onder meer Shell ben ik de eerste om toe te geven dat gedragsverandering lastig is. Maar dat grote beleggers de druk op vervuilende bedrijven steeds meer opvoeren, is ook vanuit rendementsperspectief een teken aan de wand.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!