Updates

Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen

Actueel advies

Enel | Sectorfavoriet houdt vast aan doelstellingen

0 0 Leestijd ongeveer

Nutsbedrijf Enel is zeker niet immuun voor het coronavirus, maar handhaaft wel de winst- en dividenddoelstellingen ondanks valutaire tegenwind en lagere vraag naar elektriciteit.

De coronacrisis heeft zijn sporen nagelaten in de winstcijfers van Enel over de eerste negen maanden van dit jaar. Op het eerste gezicht valt de schade nog wel mee. De ebitda – operationele winst voor afschrijvingen en amortisatie immateriële activa – daalde met slechts 1% en de nettowinst steeg zelfs met 9%.

Valuta’s onder druk

Zonder corona waren de cijfers echter nog veel beter geweest. De uitbraak van coronavirus zette de valuta’s van verschillende Latijns-Amerikaanse landen flink onder druk. De Argentijnse peso en de Braziliaanse real verloren respectievelijk 35% en 23% ten opzichte van de euro. Daarnaast liep de vraag naar stroom van huishoudens en bedrijven terug en werd er minder stroom over de transmissie- en distributienetwerken van Enel vervoerd.

In de eerste negen maanden van dit jaar hadden de valutabewegingen een negatief effect van maar liefst €650 mln op de ebitda van Enel. Lagere vraag naar en distributie van elektriciteit drukten de ebitda met nog eens €530 mln. Zonder deze tegenvallers was de ebitda over de eerste negen maanden van dit jaar niet met 1% gedaald, maar met 8% gestegen.

Omdat sommige bedrijven en huishoudens in financiële moeilijkheden zijn gekomen door de coronacrisis, nam Enel ook nog een voorziening van €180 mln op nog niet betaalde stroomrekeningen. Per saldo hadden deze ontwikkelingen een negatief effect van ruim €400 mln op de nettowinst, die anders niet met 9% maar met 23% zou zijn gestegen. Niettemin verwacht Enel dit jaar nog steeds een ebitda van zo’n €18 mrd en een nettowinst van €5-5,2 mrd te behalen.

Ook de dividenddoelstellingen blijven staan. Over 2020 wil Enel 70% van de nettowinst aan dividend uitkeren, met een minimum van €0,35. In januari keert het nutsbedrijf een interimdividend van €0,175 uit. Ook bevestigde Enel het minimumdividend van €0,37 en €0,40 voor respectievelijk 2021 en 2022. De cijfers geven geen aanleiding mijn eerder dit jaar licht verlaagde winstverwachting van €0,50 voor 2020 aan te passen.

Enel sectorfavoriet

Later deze maand organiseert Enel een analistendag waarop meer duidelijkheid komt over de winstverwachting voor 2021 en 2022. Vooralsnog blijft het aandeel op een waardering van ruim 15 en een dividendrendement van 4,5% mijn sectorfavoriet en handhaaf ik het koopadvies.

Eerste negen maanden
In € mln 2020 2019
Ebitda 13146 13268
Nettowinst 3593 3295
Wpa (€) 0,35 0,32

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!