Updates

Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden

Dividendportefeuille | Op winst voor 2020 na superweek

0 0 Leestijd ongeveer

De Dividendportefeuille liep op weekbasis ruim 6% op en wist daarmee een verlies over 2020 om te zetten in een winst van 0,9%. Het totaalrendement van +248,7% nadert het recordniveau van begin dit jaar.

Het goede vaccinnieuws van Pfizer gaf de Dividendportefeuille maandag vleugels, nadat de koersen in de voorliggende week ook al hard waren opgelopen. Tegenover veel grote stijgers, met name uit de sectoren industrie, basismaterialen en chemie, stonden ook enkele stevige dalers die juist terugvielen door het Pfizer-nieuws van maandag. Daaronder Tecan en Reckitt-Benckiser, twee aandelen die in 2020 juist profiteerden van de pandemie door een sterk groeiende vraag naar hun producten en diensten. Een vaccin betekent dat deze piekvraag mogelijk sneller zal terugvallen dan verwacht, wat de koersen maandag hard raakte.

Tecan

Tecan daalde maandag met 12,7% en krijgt vandaag nog eens een extra tik van 3,8% tot CHF374,80. Vorige week was het Zwitserse life-sciencesaandeel nog de grootste Dividendportefeuille-stijger in 2020, met een rendement van ruim 60%. Dat is nu nog +36%. Wie nog geen positie heeft, kan nu natuurlijk profiteren van de forse daling, waarbij wel opgemerkt moet worden dat het aandeel Tecan met een k/w van 53 voor dit jaar nog altijd allerminst goedkoop is.

Ook Reckitt-Benckiser, een andere uitblinker dankzij de sterk gegroeide vraag naar onder meer schoonmaak- en ontsmettingsproducenten vanwege corona, kreeg een flinke tik. Dat gold ook voor grote uitblinker Monolithic Power, dat net als Tecan wat te ver op de muziek was vooruitgelopen. Op weekbasis was er wel gewoon winst voor het halfgeleiderbedrijf, dat in 2020 goed is voor een winst van 78%.

Daar stonden echter zeer veel zeer grote stijgers tegenover, met dubbelcijferige koerswinsten voor aandelen als Curtiss-Wright, Medtronic, VF Corporation, Honeywell, Assa Abloy, Ecolab en Diageo. Deze aandelen werden met uitzondering van Medtronic hard geraakt door de coronacrisis.

VF Corp op overnamepad

Vans- en Timberland-eigenaar VF Corp profiteerde maandag naast het coronanieuws ook van de aangekondigde overname van het populaire streetwear-merk Supreme, waarvoor het Dividendportefeuille-bedrijf $2,1 mrd betaalt. Analisten zijn zeer enthousiast over deze acquisitie, waarvoor VF zeker niet de hoofdprijs betaalde met een price/sales ratio van 4,6. Supreme wordt op basis van de overnameprijs gewaardeerd op een ev/ebitda-ratio van 15. Maar liefst 60% van de omzet van Supreme wordt via internet gerealiseerd. Dat past precies in de strategie van VF, dat minder afhankelijk wil worden van fysieke winkels. Enkele maanden geleden was er nog twijfel over de houdbaarheid van het dividend van VF, dat nu echter spierballen toont met deze mooie acquisitie in crisistijd. Het aandeel bereikte gisteren het hoogste niveau sinds de coronacrash in maart, maar staat nog altijd bijna $20 onder de all time high van begin januari. Ook VF blijft uiteraard koopwaardig voor de lange termijn.

Andere uitblinkers waren achterblijvers als Bayer, Danone en de vastgoedaandelen Castellum en Realty Income, die uiteraard profiteren als er weer meer gewinkeld wordt en mensen weer vaker naar openbare gebouwen en kantoren komen.

Op weekbasis waren er uiteindelijk slechts twee dalers: Tecan speelde per saldo 10,3% kwijt en Reckitt-Benckiser daalde met 2,9%. De overige 39 Dividendportefeuille-aandelen waren allemaal goed voor winst, aangevoerd door industrials Curtiss-Wright en Parker Hannifin. Bekijk hieronder de top-10 Dividendportefeuille-stijgers op weekbasis.

 1. Curtiss-Wright +16,7%
 2. Parker Hannifin +16,4%
 3. Diageo +15,8%
 4. LVMH +15,6%
 5. Ecolab +14,9%
 6. Honeywell +13,5%
 7. Teradyne +13,2%
 8. VF Corp +13,1%
 9. Castellum +11,9%
 10. Assa Abloy +11,2%

Grootste uitslagen

Na de koerstik van gisteren is Tecan niet langer de grootste stijger in 2020. Dat is nu Teradyne met +48,9%, gevolgd door Microsoft met +38,5%. Grootste daler op jaarbasis blijft vooralsnog Bayer, dat ondanks het sterke herstel deze week nog altijd de bleeder blijft met -35,7%. Net als Danone, hou ik ook Bayer stevig vast. Onderliggend blijven dit prima aandelen die nog altijd over een sterke dividendhistorie beschikken en inmiddels is zeer veel slecht nieuws in de koersen verwerkt. Ik blijf dan ook gewoon zitten en wacht de aankondiging van het dividend over 2020 met vertrouwen af. Een klein beetje positief nieuws kan deze aandelen een enorme impuls geven, zo bleek ook gisteren wel.

Na de inhaalslag van gisteren staat de Dividendportefeuille in 2020 weer op een plusje van 0,9%. Het totaalrendement van +248,7% nadert het recordniveau van begin 2020. Dit jaar werd er tot dusverre €5775 aan dividend geïncasseerd. Ten minste tien aandelen zullen de komende weken nog ex-dividend noteren, waaronder deze maand nog Honeywell (12 november), Microsoft (18 november), J&J (23 november), Terayne (24 november), Assa Abloy (25 november) en Union Pacific (ook 25 november).

Door de koersstijgingen is het gemiddelde dividendrendement weer teruggezakt tot minder dan 2%.

 • Rendement 2020: +0,9%
 • Rendement sinds start (6 september 2011): +248,7%

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!